Artist, låtskriver, forfatter og foredragsholder Karoline Amb er synonymt med kontraster. Det er tre år siden det sist kom en plate fra 31-åringen fra Ringsaker, men nå har hun sluppet sin 5.plate på 10 år.

– Både min styrke og svakhet er bredden. Jeg har så mange ulike prosjekter som jeg skyver foran meg, at det tar litt tid. Jeg kan ikke fosse frem på bare et område.

For Karoline er både den utadvendte «show-dama» mange kjenner fra diverse juleshow og sommershow, og den mer introverte låtskriveren. Men for å få roa til å skrive må hun av og til rømme, som hun gjorde i fjor høst da hun dro til Vietnam i 3 måneder.

vietnam

– Jeg var uten telefon, sjekka bare mail sporadisk, drakk ikke alkohol, trente masse. Det var en skikkelig detox, sier Karoline. Kjæresten kvitta hun seg også med før hun dro. Men akkurat det siste angra hun ganske fort på.

– Grunnen var at jeg var så lei av å ha pendleforhold. Men så fikk jeg hjemlengsel og innså at det ikke var så lurt.

Karoline fikk klar beskjed om at hun pent måtte vente til hun kom hjem, med å eventuelt bli sammen igjen.

– Og er det noe jeg er dårlig på, så er det å vente! ler artisten.

tromsø

Heldigvis gikk det bra, og i august flytta Karoline til Tromsø der den ni år yngre kjæresten studerer på musikk-konservatoriet. Pendling blir nok fortsatt en del av livet, for Amb er jo mest etablert som artist i Mjøsområdet, og turnerer en hel del landet rundt.

– Men det har faktisk gått overraskende bra, det var lettere enn jeg hadde sett for meg å få jobber der. Nord-Norge tiltaler meg, det er mørkt og kaldt, og det passer meg fint. Men når er det egentlig mørketida begynner? Jeg syns fortsatt det er så lyst?

romjuls-raptus

Tilbake til Ringsaker og romjula 2016. Karoline har akkurat returnert fra Vietnam, fått igjen kjæresten og begynt julefeiringa med mor, far og sine tre søsken. Men så begynner det å murre i kroppen og i hodet.

– Julekvelden er hyggelig, men jeg takler veldig dårlig dagene etterpå, når alt er skrudd av og bare vakuum.

Og så var det alle familieselskapene, alle facebook-oppdateringer med pynta unger foran juletreet. Og kontrasten til fattigdommen hun hadde sett i Vietnam. Karoline innså at hun ikke kunne vente et helt år med å lage plate, det kunne jo skje nå, når hun hadde åpen timeplan i noen dager. Så da ble det slik.

«skinnlaus»

Ferdige tekster og melodiskisser spilt inn på telefon ble tatt med til produsent Ørnulv Snortheim, og samla studiotid for Karoline ble på bare 15 timer. Ørnulv plukka ikke på mye.

– Nei, der går det kjapt, sier Karoline, som også vil trekke fram Roger Johansens coverkunst som en viktig del av resultatet.

Nå er «Skinnlaus» ute, og det er ikke så mye «kaos i hue» lenger.

– Det hjelper å gi ut ting. Og så bygger det seg forhåpentligvis opp noe nytt. Det blir spennende å se hva som skjer nå, når jeg har flytta til et nytt sted, sier Karoline Amb.

Og i Tromsø venter mørketida.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.