Tre og et halvt år brukte de på «Djevelsvart», utgitt i 2013. Kritikerne jublet. En samlet norsk presse trillet en 5’er for den folkemusikkispedde tungrocken.

Glittertind fikk virkelig vist seg fra sin mest depressive side. Stort lenger ned var det ikke mulig å komme. Derfor bestemte de seks karene – to av dem fra Hedmarken – seg for å se litt lysere på livet. De satt deadline for en ny plate, og ga seg i kast med å skrive låter til en helt annerledes utgivelse.

VISER NYE SIDER

«Blåne for blåne» er tittelen på det nye albumet. 27. april er satt som slippdato, men de mest ivrige publikummerne har allerede kunnet høre smakebiter på nett. De har nok blitt overrasket over Glittertinds nye toner.

– Før var det tungrock og metall, iblandet folkemusikk. Vi spilte på metallfestivaler, blant annet Inferno i Oslo. Men så fikk vi lyst til å vise en annen side, med mer akustiske elementer. Det endte med en plate som vil favne bredere. Vi har gått inn for det melodiske, sier Bjørn Nordstoga Eide fra Ridabu, bandets bassist.– Jeg tenkte at «denne platen vil selv mormor like» da jeg hørte den. Sikter dere mot nye målgrupper?

– Det er morsomt at du sier det. Det er litt av ideen. Den forrige plata var så depressiv. Nå har vi tatt utgangspunkt i etterkrigstidas verdier, som solidaritet og rettferdighet, sier Bjørn Nordstoga Eide.

STARTET PÅ GUTTEROMMET

Bandet Glittertind startet som et enmannsprosjekt på gutterommet hos Torbjørn Sandvik. Han ga ut «Evige Asatro» (2004) og «Til Dovre Faller» (2005) på nederlandske Karmageddon Media. utgivelsene var inspirert av store historiske temaer. I 2008 ble kirkeorganist, produsent og komponist Geirmund Simonsen del av prosjektet. Simonsen står blant annet bak kjenningsmelodien til TV2-serien Hvaler, Hotel Cæsar og Lars Monsen.

Først i 2010 ble bandet fulltallig. I tillegg til Bjørn Nordstoga Eide fikk Sandvik og Simonsen med seg Geir Holm fra Stange (trommer), Olav Renolen Aasbø (gitarer) og Stefan Theofilakis (fløyte og dobro).

– Bortsett fra meg, bodde alle på Blindern studenthjem. Det var der de møttes. Geir og jeg hadde spilt sammen tidligere, forteller Bjørn Nordstoga Eide.

Til vanlig, når han ikke spiller i Glittertind, går Bjørn på skole. Han har studert klassisk musikk på Barratt Due. Til sommeren er han ferdigutdannet lærer. I tillegg spiller han kontrabass i Hedmarken symfoniorkester.

Bandets andre hedmarking, Geir Holm, jobber på Stange skole og farter litt rundt som trubadur på puber.

INSPIRERT AV HISTORIEN

Den nye plata er i likhet med de tidligere Glittertind-platene inspirert av historien. «Blåne for blåne» har utgangspunkt i etterkrigstidens stemninger og krigsgenerasjonens evne til å reise seg igjen etter traumer og tap.

– Vi velger å se positivt på det. Det var da velferdssamfunnet kom for fullt. Vi har tatt utgangspunkt i de nye verdiene, skrevet tekster, og satt toner til. Det har vært morsomt og intensivt, forteller Nordstoga Eide, og sikter til den nokså korte deadlinen de ga seg selv.

– Vi skrev i et halvt år, så gikk vi i studio. Det har gått unna!

Førstesingelen «Høyr min song (Til Fridomen)» har allerede vært A-listet på NRK P1 siden februar.

– Vi var spente på responsen, i og med at vi har tatt en ny retning musikalsk. Det er Glittertind i ny innpakning. Men det vi har fått, har vært veldig positivt. Det er gøy, sier Bjørn Nordstoga Eide.

Plata har et vårlig drag over seg. Utgivelsestidspunktet er på ingen måte tilfeldig.

– Nå er det 70 år siden krigen tok slutt. Sola kommer, og sommeren er på veg. Det er ikke tilfeldig at plata kommer nå, sier Bjørn Nordstoga Eide.

lange låter

De ti sporene gis ut digitalt, på cd og vinyl. Sist Glittertind lanserte plate, for halvannet år siden, fikk de litt kritikk for at låtene var korte. Det kan de absolutt ikke klandres for denne gangen. Flertallet av låter er over fire og et halvt minutt lange.

– Jeg er veldig fornøyd med melodiene; hva vi har fått til på så kort tid. Sist vi ga ut plate, fikk vi litt kritikk for at låtene var litt korte. Nå har vi fått mer kjøtt på beinet, sier Bjørn Nordstoga Eide.

SLIPPKONSERT 22. MAI

22. mai blir det slippkonsert på Parkteatret i Oslo.

– Det blir kjempegøy. Vi gleder oss veldig til det. Så håper jeg noen fra Hamar tar turen dit.

Nå er de i gang med å få satt noen konsertdatoer. Blant annet venter en opptreden under Steinkjerfestivalen. I Hamar har bandet aldri spilt.

– Vi spilte på Volumfestivalen i 2011, og dit kom det en del folk. Jeg har lyst til å spille i Hamar. Da hadde mamma og pappa blitt fornøyde, slår bassisten fast.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.