For skal en bruke en betegnelse som multikunstner om noen, kan det være få det passer bedre på enn ham. Akkurat nå er det den nye plata hans «Amorosa Sensitiva» det gjelder. Men snart handler det om noe helt annet.

Og det er ikke sikkert så mange hadde trodd det skulle ende slik under oppveksten hans i Hamar og i Ottestad. For det tok en stund også før han selv oppdaget at han skulle både bli musiker – og drive en hel haug med helt andre kulturvirksomheter.

Men akkurat nå er det ny plate det gjelder. Han er tilbake etter det han betegner som «en fantastisk UK-turné», og lansering av den nye plata på vinyl, som også er hans første jazzplate.

Les HAs anmeldelse her: Svevende lyd-lek

Hamar Vest

Han er født i 1971 og vokste opp i blokkene på Hamar Vest, før familien flyttet til Ottestad. I Hamar drev han det så langt som til å ta ikke selvvalgt pianoundervisning et års tid. Og det skulle gå ti år før han plukket det opp igjen. Og da han begynte på videregående i Stange, begynte han ikke på musikklinja, men på samfunnsfag.

I tillegg han aktiv tennisspiller, etter først å ha drevet med fotball.

– Jeg begynte seint med tennis, men det gikk ganske bra, sier han.

Han begynte litt seint med musikk og film også, men det gikk raskt enda bedre.

Film studerte han på Lillehammer, og han tok regiutdanningen på NISS i Oslo.

Men det var nok musikken det startet først med, tross alt.

platesamler

Faren er den polskfødte musikeren Kola Finger, som var bosatt i Hamar i en årrekke, men reiste også mye som musiker.

– Jeg har nok fått noe derfra, sier Frank Benjamin.

– Men jeg tror nok han oppfattet meg som litt vrang da jeg var ung.

I stedet for å spille instrument, kjøpte han plater. Det startet han med alt da han gikk i sjette klasse. For da gjaldt det først å plukke jordbær, som han sier, og så ta toget til Oslo sammen med kameraten Pål Nyhus – senere atskillig mer kjent som DJ Strangefruit. Sammen oppsøkte de platesjappene og fant ting fra Statene som knapt noen andre fant, i hvert fall ikke i Hamar, selv om de hadde Rilla.

I dag regner han at han har 8–9000 plater, både vinyl og cd-er.

Prosjekt

– Foreldrene mine spilte også veldig mye forskjellig musikk. Kanskje det er derfor platene mine er blitt, så ulike sier han.

– Men jeg fikk også se mye film da jeg var liten. Spesielt svensk tv viste mye bra.

Slik ble interessen skapt for film også. Og det er også blitt en del av multivirksomheten hans.

– Egentlig har jeg gjort alt parallelt, hele tiden, sier han.

– Jeg kan bli litt sliten av det. Men jeg får stadig lyst til å jobbe med et annet prosjekt, et annet sted.

Og noen ganger lar virksomhetene seg kombinere. Da han hadde konsert i London på Storbritannia-turnéen sin, viste han egne filmer på store lerreter bak seg.

Nostalgisk

Filmene hadde han tatt opp med et gammeldags Super 8 mm. For Frank Benjamin Finger er ikke den som søker det nyeste nye utstyret, men heller tvert imot.

– Mange synes nok musikken min høres nostalgisk ut, sier han, og ser ikke bort fra at det kan henge sammen med måten den er spilt inn på.

– Jeg leter stadig etter utstyr som folk har stående på loftet og ikke bruker mer, både til film og musikk, sier han.

– Selv foretrekker jeg for eksempel 70- og 80-talls analoge synther, for det er noe ved lyden som er mye varmere enn den digitale.

Og etter hvert som han samler utstyr, blir det stadig mindre plass til han selv i studioet sitt.

– Det blir bare mer og mer der inne.

tilbake på norsk

Selv er han og kjæresten bosatt på Grünerløkka, i en fredet bygård med rosetter i taket og gammelt kjøkken. Det er slik en også kan bli nostalgisk av.

Den nyeste plata hans er utgitt i England. Den neste, som blir en ren pianoplate, skal utgis i Italia på nyåret. Men utpå våren neste år regner han med å være tilbake på en norsk label, og da vil det være første gangen på seks-sju år.

– Det har ikke akkurat vært planlagt. Og alt jeg har gjort, har vel ikke vært like strømlinjeformet. Men så har ting dukket opp, og vært så spennende at jeg ikke har kunne motstå, sier han.

Men det han egentlig aldri har gjort, er å ha en skikkelig konsert i Hamar. Det siste han gjorde på våre trakter, var på Volumfestivalen i Elverum i 2009. Men i hjembyen har han ikke opptrådt.

– Jeg kjenner ikke så godt til miljøet i Hamar lenger. Men det er klart det hadde vært kjempegøy å få gjøre en konsert i Hamar. Det er klart det.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.