Tor Jonsson var en sentral lyriker i samtida. For et stort publikum satte han ord på kjærlighet og savn, på det å kjenne seg utenfor, være isolert og ensom. Som 35-åring tok Jonsson sitt eget liv i 1951.

– Tekstene til Jonsson er tidløse, konsise og effektive. De setter ord på tema som den fortsatt kan være tabu og vondt å snakke om, sier hun.

Albumet «Einseto» lanseres 20. mai. Dagen etter arrangeres konserten «Tor Jonsson – 100 år i kjærleik og død», som er åpningen av Tor Jonsson-jubileet i Lom. Selve bursdagen er nå på lørdag – 14. mai. Men hovedfeiringa skjer ei uke senere.

bestillingsverk

Hildegunn Hovde og Aslak Brimi har jobbet med å tonesette dikt av Tor Jonsson i sju-åtte år, forteller hun. Selv er hun frilans sopran og komponist. Aslak Brimi spiller mest slåttemusikk fra Lom, men tar innimellom steget inn i viseuniverset, som de sier. Sammen har de tidligere tonesatt dølske dikt i prosjekter som «Rimrose» og «Diktarplager», men også stadig hatt med seg Tor Jonssons dikt.

– Vi hadde lyst til å gjøre et ordentlig stort prosjekt til jubileet, sier hun.

Så ble de invitert av Tor Jonsson-laget til å gjøre en større oppsetting som et bestillingsverk.

Nå er arbeidet i mål og albumet «Einseto» klar til utgivelse.

Undervegs har de også fått med seg Aasmund Nordstoga som gjestevokalist.

– Han er selv fra Vågå, og bestemora hans var lærer til Tor Jonsson, sier Hildegunn Hovde, som også er fra Vågå.

Sammen kaller bandet seg Tor Jonsson Orkester.

Appellerer til ungdom

Spesielt for Tor Jonssons lyrikk, som ble skrevet i 1940- og begynnelsen av 50-årene, er at den stadig har en spesiell appell til ungdom, mener Hildegunn Hovde.

Selv var hun 14 da hun første gang leste diktet «Når du er borte» på ungdomsskolen.

– Jeg pugget det, for det var så fint, sier hun.

– Noe av det spesielle med Tor Jonsson, er hvordan han satte ord på de tunge tingene, men alltid på en enkel, elegant og underfundig måte.

– Du må lete litt for å finne lyspunktene i diktene hans. Men de finnes de også.

Skriker etter melodi

Med sitt sterke rytmiske preg er det også dikt som «skriker etter å bli satt melodi til», som Hildegunn Hovde sier. Det er da også gjort mange ganger. Den første var komponisten Sparre Olsen, som kjente Tor Jonsson personlig, og tonesatte en rekke av diktene hans. Senere har mange andre funnet dikt å tonesette, blant dem er både Henning Sommerro og Camilla Granlien.

Og nå er det Hildegunn Hovde og Aslak Brimis tur. De har i hovedsak valgt dikt som ikke er melodisatt før.

– Det er kanskje mange av diktene som vil være ukjente for de fleste, sier hun.

– Og noen av dem har trengt flere ulike melodier, før vi er kommet i mål. Til et dikt som «Når du er borte», prøvde vi oss med fire-fem melodier. Utfordringen er å la tekstene komme først, og være bevisst på at melodiene er i Tor Jonssons ånd.

– For vi ville ikke at han skulle ha blitt sint, om han hadde hørt det.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.