Visesangeren Ole Kristian Thomassen fra Hamar debuterer som plateartist – 55 år gammel. Nå foreligger ep-en «Redd», med tre egne låter, pluss hans versjon av klassikeren «Herr President». Og selv om han har ventet lenge, skjedde det fort da det løsnet.

– Jeg har spilt låtene ute ved mange anledninger, men har egentlig aldri hatt ambisjoner om noen plate, sier han.

Men så var det noen som drev og dyttet på. En av dem var gitaristen Marcus Løvdal.

– Jeg er bare en tre greps kar. Men Marcus er veldig flink, sier han.

Så Ole K, som han kaller seg som artist, tok med låtene sine i studio til Leif Johansen i Oslo. Og derfra gikk det fort.

LES ANMELDELSEN HER: Låter som tusen dollar

Henger på

– Jeg orker ikke slike lange prosesser, sier han, og ville gjerne gjøre det instant. Og slik ble det.

– Hadde noen spurt meg i september hva som ville skje, ville jeg ennå ikke ha visst det, sier han.

Men nå er plata her, og den har fått bra oppmerksomhet; den er listet på radio, er blitt spilt på Norsk på norsk, og lørdag skal han ha lansering på Musikkverket på Maxi.

– Jeg er en enkel kar, og har vært fornøyd med å kunne få spille ute, sier han. Men jeg har flere låter inni meg. Nå får jeg bare henge på så lenge det leer seg.

Hoppet av

Ole Kristian Thomassen har en lang og variert karriere innen kulturlivet bak seg, ikke minst lokalt, både innen musikk og teater. Midt på 80-tallet hoppet an av fra studiene på Blindern, og fikk en jobb på Nationaltheatret.

– Jeg levde av teater i noen år, sier han. Han har blant annet deltatt i et par Dahlsbakken-filmer, og har spilt teater i flere sammenhenger i Hamar. Og han har gjort en rekke oppsettinger; blant annet satte han i 2013 opp årets sommerrevy i Kragerø.

– Men jeg ble etter hvert lei av bare å jage frilansjobber, sier han. – En dag begynte jeg å tenke på pensjonspenger også.

Så han skiftet beite fra frilanser innen musikk og teater til å jobbe i Rus Team på Lillestrøm, selv om han fortsatt spiller og opptrer.

Og fortsatt er han bosatt i Vang, for han har for lengst oppdaget hvor sentralt det er.

– Det er ikke så mange i Hamar som har kortere veg til New York, sier han.

Gitar som verktøy

Etter å ha jobbet i rus- og psykiatri-feltet i en årrekke, har han vent seg til å bruke musikk aktivt i jobben.

– Gitaren er et fantastisk verktøy for å skape gode relasjoner, sier han.

Innen arbeidsfeltet sitt har han også funnet modeller å bygge sanger rundt. En av dem er låta «Redd».

– Selv om inspirasjonen her kommer fra en konkret person, har responsen etter spillinger vist at den treffer bredt, sier han. – Det er tydeligvis veldig mange som kjenner seg igjen.

Som låtskriver går han inn i en klassisk trubadurtradisjon, med røtter tilbake til protestsangen. På ep-en har han også funnet plass til sin versjon av «Herr President», i tillegg til de egne låtene.

– «Herr President» har jeg hatt med meg fra skolens sangbok, med tekst og melodi av Boris Vian, sier han.

– Men jeg har mistanke om at det nå er god timing for å ta den fram igjen. For det blir en slags samtidskommentar av det.

– Men jeg er fornøyd med å ha skapt en samtidsversjon. Jeg håper vi har klart å gi den et uttrykk som treffer tidsånden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.