Nå er det riktig nok 15 år siden Geirr Lystrup skrev "Stjerna fra øst", og stykket står i dag som en fast førjulstradisjon for både Lystrup og gjestene i Moskva Balalaika Quartet. Stykket har faktisk ført både Lystrup og de russiske folkemusikerne Norge rundt, og lokale kor fra alle hjørnet av landet har tidligere tatt del i formidlingen av visesangerens julefortelling. Derfor er det  ekstra hyggelig at de i år har valgt å rykke helt tilbake til start. Solheimkoret og Anna Sundstrøm Otervik var nemlig med på den aller første framføringen, og denne helga ble altså hele gjengen gjenforent under samme tak i Veldre kirke. HA var tilstede under helgas første av tre forestillinger, og med fullsatt kirke var det rundt 200 mennesker på plass under gjenforeningen. 

"Stjerna fra øst - Jomfru Maja på Taigaen" er basert på historiens mest kjente fortelling, men der juleevangeliet finner sted blant sand og ørken er Lystrups stykke omringet av snø og vinterskog.

For mange kan juleevangeliet oppleves som både fjernt og uvirkelig, og Lystrup oppnår mye når han drar historien inn i et mer velkjent terreng. På den måten får man fortellingen nærmere på kroppen og selve budskapet blir på mange måter mer forståelig og virkelighetsnært. Historien om Maja og ungen på Taigaen formidles gjennom både tekst og musikk, og Lystrup stiller selv i fortellerrollen.

Med Moskva Balalaika Quartet har Lystrup funnet et partnerskap med musikere av høy, høy klasse. De russiske folkemusikerne var egentlig verdt inngangspengene alene. Det finnes nemlig få mennesker som kjenner bedre til den russiske folkemusikken, og kvartetten bød på seg selv et par utrolige musikalske øyeblikk i løpet av konsertkvelden. Publikum skjønte raskt at de var vitne til noe stort, og de russiske musikerne ble stadig vekk belønnet med både jubel og trampeklapp.

Russisk folkemusikk forbindes ikke automatisk med advent og julefeiring. Det er allikevel noe helt spesielt som skjer når Lystrup syr sin norske versjon av juleevangeliet inn i de velkjente melodiene. Flere ulike verdener kolliderer, og resultatet oppleves som både nært, nytt og spennende. Spesielt ettersom tekstene formidles av det massive Solheimkoret sammen med solistene Lystrup og Otervik. Hvorvidt publikum fant julestemningen vites ikke, men "Stjerna fra øst" byr i alle fall på noe helt annet enn den konvensjonelle, norske julekonserten. 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.