30 år etter at a-has første hit «Take On Me» steg til topps på hitlistene er bandet nå klare med sitt tiende studioalbum – etter at helt nytt låtmateriale fra Paul Waaktaar-Savoy tok Morten Harket med storm og førte til gjenforening.

– Jeg har hatt det helt supert de siste årene. Jeg var veldig klar for å gjøre andre ting. Og det er fordi jeg har fått gjort det at jeg nå er komfortabel med å slå meg sammen med Magne og Paul igjen, sa Harket onsdag.

Trioen lanserte den nye plata, spillejobben under Rock in Rios 30-årsjubileum i september og planene om internasjonal turné under en pressekonferanse i Berlin onsdag ettermiddag.

Helt nye låter

«Cast In Steel» inneholder den første nyskrevne musikken Magne Furuholmen, Harket og Waaktaar-Savoy gir ut siden «Foot of the Mountain» fra 2009.

– Jeg hadde ikke ventet å sitte her i dag, sa Furuholmen, som fortalte at hans holdning til det nye låtmaterialet endret seg over tid.

Han har laget bildekunst og jobbet med yngre musikere siden a-ha gikk i oppløsning for rundt fem år siden, mens Morten Harket har jobbet med sine egne musikalske prosjekter. Låtskriver Waaktaar-Savoy fleipet på sin side med at han hadde det «veldig, veldig travelt» de siste fem åra siden han har gitt ut én hel låt i denne perioden.

– Men jeg har jo fått skrevet en del, da, medga han og poengterte at han denne gangen har søkt tilbake til ungdommen.

Alt laget fra bunn

– Uten forventninger eller frister å forholde seg til har jeg kunnet gå tilbake til da vi var yngre. Til den tida vi bare var unge folk som likte musikk og som var spent på hva som skjedde når vi laget musikk. Det har vært den perfekte starten på et album sa Waaktaar-Savoy.

«Cast In Steel» kommer ut 4. september, tre uker før konserten i Brasil. Ifølge Waaktaar-Savoy er den laget fullstendig fra bunnen av, uten bruk av eksempelvis ferdig produserte trommesløyfer.

– I dag er det veldig lett å lage veldig profesjonell musikk på en datamaskin. For meg har det vært viktig å gå bort fra det. Alt er bygd fra scratch, sa Waaktaar-Savoy. (©NTB)Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.