Forventningene var høye før gårsdagens forestilling «Kollaps i kullissen», eller «The play that goes wrong», i norsk oversettelse.

I stykket vises en forestilling spilt av Amatørteaterlaget Skorpen Dramatiske Selskab som er hyret inn av Riksteatret for å sette opp krimforestillingen «Mord på Haversham».

En farse er nå en farse, og det i seg selv kan gi lattermusklene en skikkelig omgang. Det ble kanskje ikke så ellevilt som forventet, og det kan skyldes selve fortellingen, som tross alt er meget uskyldig. Mer interessant er det derimot hvordan Riksteatret har bearbeidet stoffet. Med et stjernelag av skuespillere ble det så bra som det går an.

fortreffelige roller

Hege Schøyen gjorde en mesterlig jobb med å inkludere publikum. Som Riksteatrets overscenemester hadde hun nok å henge fingere i gjennom første akt. Men hun var på sitt beste da hun tok over rollen som Florence Colleymore. Ingen er bedre egnet enn henne til på en mesterlig måte å kombinere amatørskuespill, publikumskontakt og ansiktsuttrykk.

Likeså gjorde Ingar Helge Gimle en glimrende innsats. Med sitt alvorlige blikk var han troverdig gjennom hele kvelden. Som en motpol spilte Camilla Frey en mye mer tilgjort karakter, og slike kontraster bidro godt til forvirringen.

Krevende samspill

For å kunne spille så amatørmessig dårlig og med så mange tabber, er timing et stikkord. Stykket krever at alle er på hogget hele tiden, særlig når også kulissene begynner å ryke. Det var her skuespillerne briljerte, og når de til og med måtte trå til med akrobatikk for å ikke falle ned, eller for å la seg hive ut av vinduet, viste de sin profesjonalitet.

Skuespillernes overdrevne tekstuttale med høyt volum krevde også sitt, selv om det noen ganger også litt ble litt slitsomt for publikum. Den norske oversettelsen ved Knut Nærum var bra tilpasset tidsepoken, med noen få ordspill og morsomme gammelmodige uttrykk.

Selv om ikke alle i salen lot seg knekke av latterkrampe, ble det en underholdende og imponerende teater.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.