«Sommer på Mjøsgårdene er sommerens hyggeligste mat- og kulturreise, i et av Norges viktigste landbruksområder», heter det på hjemmesiden til matfestivalen, et årlig samarbeidsprosjekt mellom 13 gårder rundt Mjøsa.

Under «Sommer på Mjøsgårdene» holder alle gårdene ekstra mye åpent, og inviterer inn på tun og i hager, i stuer og saler, på kjøkken og i brygghus.

– Det som er spesielt i år, er at vi har et veldig bredt program, sier Ingerine Amundsen fra Lier Gård, og trekker fram kokker fra inn- og utland, matkurs, bakerovner, middager, hageselskaper og flere kafeer.

Italiensk besøk

Amundsen byr selv på en meget italiensk meny denne sommeren.

– Matblogger Caroline Schöning fra Italia kommer og er gjestekokk. Og så kommer den italienske iskremkokken Tiziana. Det gleder jeg meg veldig til. Hun skal lage ekte italiensk iskrem, forteller Amundsen, som også vil serverer italienskinspirerte retter fra bakerovnen i hagen, samt en 4–5 retters italiensk meny med sesongens lokale råvarer, i løpet av festivalen.

Verdensmester til Evjua

Mens Lier Gård får besøk av italienske kokker, får restauranten Viken II i Evjua i Totenvika hjelp av en minst like dyktig landsmann. Dobbelt verdensmester i kokkekunst Christer Rødseth fra Vaaghals i Oslo kommer til restauranten, og kvelden blir en hyllest til bonden og grønnsakene fra den rike jorden på Toten.

2000 tok turen i fjor

Åpningsmiddagen på Sommer på Mjøsgårdene går på rundgang, og i år holdes middagen på Hovinsholm, Helgøyas gamle adelssete. På Hovinsholm ligger også Skafferiet, som holder åpent hele festivalperioden fra 7. til 16. juli.

– I fjor kom det et par tusen besøkende i løpet av festivalen. En del av gårdene tilbyr også overnatting, og vi ser at mange folk reier fra gård til gård og bruker programmet aktivt, sier Amundsen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.