Denne retten passer best som en del av det tapasbord. Hvis du ønsker å spise kun denne retten, må du øke mengden. 500 g lammefilet 2 margarin eller olje1 ts salt (salt etter behag) 1/4 ts pepper 1/2 aprikoskompott 2 ss peanøttsmør 1 1/2 ss sitronsaft Slik gjør du:1. Skjær kjøttet i 2-3 cm. store […]
Mat
Blåbær-klondyke
Etterspørselen etter nordiske blåbær er på topp. Svenskene leverer i tonnevis, mens norske blåbær råtner i skogene. Stadig mer kunnskap om helseeffekten ved å spise blåbær har skapt en blåbærboom i Sverige og Finland. Våre naboland eksporterer i stor skala, mens de norske blåbærene råtner i skogen, ifølge Nationen Norske bærforskere lover imidlertid at også […]
Hurtigmaten blir sunnere
Den nye trenden i hurtigmat er salater, wraps og grove bagetter med kylling. Du skal kunne spise deg mett uten å legge på deg. Kylling er blitt servert på norske kafeer siden 1960-tallet. Den gang inspirert fra USA i sprøstekt variant, med pommes frites. Godt, men fett. Nå er det sunne varianter som gjelder. Her […]
Fylte sjampinjonger
(4 porsjoner)En nydelig smårett. Kombinasjonen av spekemat og sopp er uslåelig. Letvint å lage mange når du først er i gang. Passer til kveldskos eller tapas. 8 friske sjampinjonger 1 stor løk løk 2 ss olivenolje 200 g spekepølse 2 båter hvitløk 4 ss bladpersille 1 ts paprikapulver 1/2ts salt 1/4ts pepper Slik gjør du:1. […]
Ta en spansk en!
Men den århundregamle tapas-tradisjonen startet faktisk med at man serverte en skive spekeskinke over sherryglasset for å holde fluene borte. Og selv om tapas-kunsten i dag innbyr til stadig nye fantasifulle kombinasjoner i smak, lukt og farge, er spekeskinken fortsatt en selvfølge. Tapas uten spekeskinke er ganske enkelt ikke ekte Tapas. Spekeskinke og spekepølse er […]
Thailandsk rekesalat
(4 personer) 300 g rensede store reker 1 løk i tynne skiver 2 rød chili i tynne ringer 3 ss basilikum eller mynteblader 3 ss grovhakket sitrongress 3 ss presset sitronsaft 3 ss Thai fiskesaus 1/2 ts sukker 1 ss frisk korianderblad noen blad av romanosalat eller andre salatblad Slik gjør du Bland sammen løkringer, […]
Lefserull-tapas
(4 porsjoner)Lefserull passer utmerket som en forrett og som en del av et tapasbord. Lefserull er enkelt å lage, spennende å servere og kan varieres etter sesong, anledning eller bare lysten. 2 lefser 16 skiver fårepølse 4 ss lettrømme 1/2 rødløk 4 ss purre 1/2 ts salt 1/2 ts grovkvernet pepper Slik gjør du:1. Skrell […]
Tapasboller
Kjøttboller med spekemat og fetaost – det er godt! (4 porsjoner)500 g kjøttdeig 1 ts salt 1/2 ts pepper 1 egg Ca. 100 g chorizopølse 1 dl fetaost i biter 2 ss hakket frisk basilikum 2 ss olje til steking Slik gjør du:1. Bland egg, salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Skjær chorizo i […]
Peking-and spises som aldri før
Kokk Liu Yiping steker og skjærer opp rundt 30.000 Peking-ender i året. Etter mange hundre år på spisekartet er Kinas nasjonalrett mer populær enn noen gang. Med et skarpt blikk mønstrer kokk Liu anda han har stekt for å se om den er klar til oppskjæring og servering. – Jeg lager rundt 100 om dagen, […]
En grotesk forestilling
Å steke Peking-and var noe som mange kinesere i tidligere tider mente var så grotesk at de tok avstand fra hele retten og nektet å spise and. Anda ble satt levende inn i et bur av stål der ovnen sto rett under. Det ble satt inn et stort fat med saft, og meget snart var […]
Sjekk hvor du trygt kan spise blåskjell
Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.Ellers har du jo blåskjelltelefonen: 820 33333 – eller mattilsynets hjemmesider: www.mattilsynet.no eller – matportalen.no.
Hele året, men ..
Blåskjell kan spises året rundt, men kjerringrådet lyder: Blåskjell er best i måneder som har R i seg. Følger du dette rådet, betyr det at du bør sørge for å ha blåskjell på menyen i hvert fall i månedene mellom september og april. (www.godfisk.no)
Nærings-innhold Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin B12, og inneholder lite, men sunt fett. Jern er en viktig del av hemoglobinet i blodet som har til oppgave å transportere oksygen. (Kilde: godfisk.no)
Biff Lindstrøm
(4 porsjoner)Retten er oppkalt etter den norske polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm, som med sin matlaging holdt de mer kjente polarheltene friske og sunne på flere ekspedisjoner. Selv om Lindstrøm var norsk er retten mest kjent i Sverige. 400 g kjøttdeig eller familiedeig 1 ts salt 1/4 ts pepper 1 egg 1 dl melk 2 kokte […]
Biffsuppe fra Mauritius
Matkulturen på Mauritius er preget av de ulike kulturelle påvirkningene øya har hatt de siste hundre årene. Denne retten skal imidlertid være en gammel, ærverdig rett fra Mauritius, før påvirkningen under kolonitiden. 500 g flatbiff (av storfe) i biter 1 ts salt 1/2 ts pepper 2 ss olje 1 løk, finhakkes 2 båter finhakket hvitløk […]
Japansk biffsuppe
600 g biff av ytrefilet storfe 4 ss olje 2 l kjøttkraft 1 ts salt 1 ts pepper saften av 4 lime 2 ss soyasaus 2 ss finhakket fersk ingefær 4 rødløk 2 røde chilier i skiver2 dl bønnespirer 6 ss finhakket frisk koriander 2 båter hvitløk 1 pk. nudler Slik gjør du:1. Kok opp […]
Tid for rabarbra
Før vi ble bortskjemt med import av alle typer frukt og bær, var rabarbraen den første ferske dessertfrukten vi fikk etter en lang vinter. De nye stilkene er møre og sprø, saftige og friskt syrlige. Som barn var det grøssegodt å få litt sukker i en kopp til å dyppe den rå rabarbrastilken i. Det […]
Kommer fra Kina
Rabarbraplanta stammer fra Kina og kom til oss fra England i begynnelsen av 1800-tallet. Fra tidligste tider var det roten som ble brukt som medisin, senere fikk enmer smak på den sure stilken til mange slags retter. Rabarbra inneholder mye oksalsyre, som binder kalsium i maten. Derfor er det fint å servere den som suppe […]
Serverer poteter – i alt
Det begynner med tårn av potetkasser bak hver en låve og fortsetter med flate og steinfrie jorder helt til vi står i landets eneste potetkafé. Her serverer Åse Lund Støen og Inger Midtsundstad poteter i alle sine retter, kakene inkludert. – Bygdeturisme har ofte utspring i store gårder. Vi er et småbruk midt i potetåkeren. […]
Salte Pottiser på Canarivis Klot og duppe på Solørvis
Bland og kna sammen750 g rå, raspede poteter350 g kokte/mosete poteterca. 1 ss salt (smak til) og4 dl byggmel til en deig Kok opp cirka 3 liter vann og 3 ss salt. (Unngå å la deigen vente. Den blir fort for løs.) Vannet bør fosskoke når du former kløtene og slipper dem opp i vannet. […]
Gardtassing med skreppe
Gardtassing er et gammelt Solør-uttrykk for å gå rundt på gardene å se hva som skjer. I sommer kan det bli din tur.
Mest effektive matplante
Poteten er verdens mest effektive matplante, på den måten at ingen annen plante kan produsere mer spiselig energi per arealenhet. Hele 75-85 prosent av plantens produksjon kan brukes til mat.Kilde: Norsk gen ressurssenter
Potetåret 2008
Potet er verdens tredje viktigste matplante. Bare hvete og ris dyrkesi større mengder enn potet, men ingen matplante dyrkes i flere land. Poteten har et stort uutnyttet potensial og gir muligheter til å skaffe verdens økende befolkning nok mat og sunn mat i årene som kommer.FN og FAO (Verdensorganisasjonen for mat og landbruk) har proklamert […]
Potethistorie
Langt oppe i Andesfjellene ble den født, denne velsignete knoll for hele 8.000 år siden. Det var Inka-indianerne som først begynte å dyrke poteten som et matemne; deretter som en god ånd. Til Europa kom poteten på 1.500-tallet. Mottakelsen var nok noe variert. Fra prekestolene i England ble den rett og slett fordømt. Parlamentet i […]
Asparges Tempura
(4 porsjoner)1/2 pose tempura mix (mel for fritering) 16 grønne asparges 6 dl rapsolje til fritering1 1/2 ts maldonsalt eller annet godt alt1 dl balsamicoeddik Slik gjør duBland tempuramixen som angitt på pakken. Skyll asparges og brekk bort et par cm nederst på stilken. (NB. Asparges skal brekkes, ikke skjæres med kniv). Varm opp olje […]
Asparges med hollandaisesaus
Asparges, skinke og parmesan
Aspargestid
Synet av asparges i butikken er synet av vår. Synet av asparges i butikken er synet av vår. Sprø og struttende er den selve symbolet på nytt liv. Og det enkle er ofte det beste: Nykokt – men bare litt – med hollandaisesaus over, eller sammen med nyspikket spekeskinke. Oh la la …. Asparges er […]
Mai er kremdager
Mai er tiden for de store kremdagene; konfirmasjon, 17. mai, barnedåp og bryllup. Ola og Kari elsker krem Det kan vi tydelig se på kakebordene og dessertbordene ved store anledninger. Tanken er at det skal være noe for alle – enten du liker kaker med krem eller sjokolade. Lykke til! Romkake med jordbærlokk (16 stykker) […]
Smak av Undset
Sigrid Undsets kjærlighet til Hamar, og til god mat, står i sentrum de siste dagene i mai. – Lillehammer har, med rette, gjort Sigrid Undset til sin. Men nobelprisvinneren hadde også et nært og varmt forhold til Hamar og Ringsaker. Det vil vi markere under årets litteraturfestival, sier Brit Skurdal Braastad på Simenstad Gard, Rudshøgda. […]