• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
obos-ligaen

nyhetene fra Hedmarken

  • eAvis
  • Debatt
  • Dødsannonser
Meny
  • Nyheter
    • Hamar
    • Stange
    • Ringsaker
    • Løten
    • Siste nytt
    • Tips oss
    • Koronaviruset
  • Sport
    • Storhamar håndball
    • Storhamar hockey
    • HamKam
    • 3.divisjon
    • Fart
    • Puckpodden
    • Stolthet & ære
  • Kultur
    • Film
    • Musikk
    • Bøker
    • HA-Quiz
    • Mat
    • Øl
    • Vin
    • HA-fisken
    • Tavla
  • Debatt
    • God dag
    • Leder
    • Kommentar
    • Send inn debattinnlegg
  • Arkiv
  • Tavla
    • Se arrangementer
    • Send inn arrangement
  • Navn
    • Se hilsener
    • Send inn hilsen
  • HATV
  • eAvis
  • HA-bloggen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Send inn…
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte redaksjonen
  • Ledig stilling i HA
  • Eiendom
  • Stilling
  • Digitalt varehus
  • Bransjeguiden24
  • Kundeservice

Mat

Alltid i kjøleskapet:

Hjemmelaget solbærsyltetøy Minst en flaske hvitvin Veldig mye grønnsaker Alltid i dypfryseren: Sjøldyrkede bønner Hjemmelaget eplemos Kyllingfilet

Filed Under: Mat

Ingredienser:1 kg Kålrabi 1 l Vann 2 ts Salt Pepper Muskatnøtt Kremfløte Framgangsmåte:Del kålrabien (kålrot) i skiver og skrell den. Kok kålrabien mør, sil fra vannet. Mos kålerabien, tilsett salt, pepper, litt revet muskatnøtt og en skvett fløte. Tips: Det smaker også godt med litt av sjyen fra f.eks. pinnekjøttet i kålrabistappen.

https://www.h-a.no/2008/kultur/mat/182007/

Filed Under: Mat

Skogsfuglebryst i skogkanten

Skogsfugl og ryper er festmat som vanligvis serveres på duket bord. Bjørn Erik Skaug inviterte oss til skogs og tilberedte maten over bålets varme. Bedre brystkjøtt av røy blir det vanskelig å servere. – Det kan jo hende at jegeren og et par jaktkamerater får lyst på skogsfugl i skogen servert på raskeste og enkleste […]

Filed Under: Mat

Lammespyd med aprikossaus

Denne retten passer best som en del av det tapasbord. Hvis du ønsker å spise kun denne retten, må du øke mengden. 500 g lammefilet 2 margarin eller olje1 ts salt (salt etter behag) 1/4 ts pepper 1/2 aprikoskompott 2 ss peanøttsmør 1 1/2 ss sitronsaft Slik gjør du:1. Skjær kjøttet i 2-3 cm. store […]

Filed Under: Mat

Blåbær-klondyke

Etterspørselen etter nordiske blåbær er på topp. Svenskene leverer i tonnevis, mens norske blåbær råtner i skogene. Stadig mer kunnskap om helseeffekten ved å spise blåbær har skapt en blåbærboom i Sverige og Finland. Våre naboland eksporterer i stor skala, mens de norske blåbærene råtner i skogen, ifølge Nationen Norske bærforskere lover imidlertid at også […]

Filed Under: Mat

Hurtigmaten blir sunnere

Den nye trenden i hurtigmat er salater, wraps og grove bagetter med kylling. Du skal kunne spise deg mett uten å legge på deg. Kylling er blitt servert på norske kafeer siden 1960-tallet. Den gang inspirert fra USA i sprøstekt variant, med pommes frites. Godt, men fett. Nå er det sunne varianter som gjelder. Her […]

Filed Under: Mat

Fylte sjampinjonger

(4 porsjoner)En nydelig smårett. Kombinasjonen av spekemat og sopp er uslåelig. Letvint å lage mange når du først er i gang. Passer til kveldskos eller tapas. 8 friske sjampinjonger 1 stor løk løk 2 ss olivenolje 200 g spekepølse 2 båter hvitløk 4 ss bladpersille 1 ts paprikapulver 1/2ts salt 1/4ts pepper Slik gjør du:1. […]

Filed Under: Mat

Ta en spansk en!

Men den århundregamle tapas-tradisjonen startet faktisk med at man serverte en skive spekeskinke over sherryglasset for å holde fluene borte. Og selv om tapas-kunsten i dag innbyr til stadig nye fantasifulle kombinasjoner i smak, lukt og farge, er spekeskinken fortsatt en selvfølge. Tapas uten spekeskinke er ganske enkelt ikke ekte Tapas. Spekeskinke og spekepølse er […]

Filed Under: Mat

Thailandsk rekesalat

(4 personer) 300 g rensede store reker 1 løk i tynne skiver 2 rød chili i tynne ringer 3 ss basilikum eller mynteblader 3 ss grovhakket sitrongress 3 ss presset sitronsaft 3 ss Thai fiskesaus 1/2 ts sukker 1 ss frisk korianderblad noen blad av romanosalat eller andre salatblad Slik gjør du Bland sammen løkringer, […]

Filed Under: Mat

Lefserull-tapas

(4 porsjoner)Lefserull passer utmerket som en forrett og som en del av et tapasbord. Lefserull er enkelt å lage, spennende å servere og kan varieres etter sesong, anledning eller bare lysten. 2 lefser 16 skiver fårepølse 4 ss lettrømme 1/2 rødløk 4 ss purre 1/2 ts salt 1/2 ts grovkvernet pepper Slik gjør du:1. Skrell […]

Filed Under: Mat

Tapasboller

Kjøttboller med spekemat og fetaost – det er godt! (4 porsjoner)500 g kjøttdeig 1 ts salt 1/2 ts pepper 1 egg Ca. 100 g chorizopølse 1 dl fetaost i biter 2 ss hakket frisk basilikum 2 ss olje til steking Slik gjør du:1. Bland egg, salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Skjær chorizo i […]

Filed Under: Mat

Peking-and spises som aldri før

Kokk Liu Yiping steker og skjærer opp rundt 30.000 Peking-ender i året. Etter mange hundre år på spisekartet er Kinas nasjonalrett mer populær enn noen gang. Med et skarpt blikk mønstrer kokk Liu anda han har stekt for å se om den er klar til oppskjæring og servering. – Jeg lager rundt 100 om dagen, […]

Filed Under: Mat

En grotesk forestilling

Å steke Peking-and var noe som mange kinesere i tidligere tider mente var så grotesk at de tok avstand fra hele retten og nektet å spise and. Anda ble satt levende inn i et bur av stål der ovnen sto rett under. Det ble satt inn et stort fat med saft, og meget snart var […]

Filed Under: Mat

Sjekk hvor du trygt kan spise blåskjell

Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.Ellers har du jo blåskjelltelefonen: 820 33333 – eller mattilsynets hjemmesider: www.mattilsynet.no eller – matportalen.no.

Filed Under: Mat

Hele året, men ..

Blåskjell kan spises året rundt, men kjerringrådet lyder: Blåskjell er best i måneder som har R i seg. Følger du dette rådet, betyr det at du bør sørge for å ha blåskjell på menyen i hvert fall i månedene mellom september og april. (www.godfisk.no)

Filed Under: Mat

Nærings-innhold Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin B12, og inneholder lite, men sunt fett. Jern er en viktig del av hemoglobinet i blodet som har til oppgave å transportere oksygen. (Kilde: godfisk.no)

https://www.h-a.no/2008/kultur/mat/178909/

Filed Under: Mat

Biff Lindstrøm

(4 porsjoner)Retten er oppkalt etter den norske polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm, som med sin matlaging holdt de mer kjente polarheltene friske og sunne på flere ekspedisjoner. Selv om Lindstrøm var norsk er retten mest kjent i Sverige. 400 g kjøttdeig eller familiedeig 1 ts salt 1/4 ts pepper 1 egg 1 dl melk 2 kokte […]

Filed Under: Mat

Biffsuppe fra Mauritius

Matkulturen på Mauritius er preget av de ulike kulturelle påvirkningene øya har hatt de siste hundre årene. Denne retten skal imidlertid være en gammel, ærverdig rett fra Mauritius, før påvirkningen under kolonitiden. 500 g flatbiff (av storfe) i biter 1 ts salt 1/2 ts pepper 2 ss olje 1 løk, finhakkes 2 båter finhakket hvitløk […]

Filed Under: Mat

Japansk biffsuppe

600 g biff av ytrefilet storfe 4 ss olje 2 l kjøttkraft 1 ts salt 1 ts pepper saften av 4 lime 2 ss soyasaus 2 ss finhakket fersk ingefær 4 rødløk 2 røde chilier i skiver2 dl bønnespirer 6 ss finhakket frisk koriander 2 båter hvitløk 1 pk. nudler Slik gjør du:1. Kok opp […]

Filed Under: Mat

Tid for rabarbra

Før vi ble bortskjemt med import av alle typer frukt og bær, var rabarbraen den første ferske dessertfrukten vi fikk etter en lang vinter. De nye stilkene er møre og sprø, saftige og friskt syrlige. Som barn var det grøssegodt å få litt sukker i en kopp til å dyppe den rå rabarbrastilken i. Det […]

Filed Under: Mat

Kommer fra Kina

Rabarbraplanta stammer fra Kina og kom til oss fra England i begynnelsen av 1800-tallet. Fra tidligste tider var det roten som ble brukt som medisin, senere fikk enmer smak på den sure stilken til mange slags retter. Rabarbra inneholder mye oksalsyre, som binder kalsium i maten. Derfor er det fint å servere den som suppe […]

Filed Under: Mat

Serverer poteter – i alt

Det begynner med tårn av potetkasser bak hver en låve og fortsetter med flate og steinfrie jorder helt til vi står i landets eneste potetkafé. Her serverer Åse Lund Støen og Inger Midtsundstad poteter i alle sine retter, kakene inkludert. – Bygdeturisme har ofte utspring i store gårder. Vi er et småbruk midt i potetåkeren. […]

Filed Under: Mat

Salte Pottiser på Canarivis Klot og duppe på Solørvis

Bland og kna sammen750 g rå, raspede poteter350 g kokte/mosete poteterca. 1 ss salt (smak til) og4 dl byggmel til en deig Kok opp cirka 3 liter vann og 3 ss salt. (Unngå å la deigen vente. Den blir fort for løs.) Vannet bør fosskoke når du former kløtene og slipper dem opp i vannet. […]

Filed Under: Mat

Gardtassing med skreppe

Gardtassing er et gammelt Solør-uttrykk for å gå rundt på gardene å se hva som skjer. I sommer kan det bli din tur.

Filed Under: Mat

Mest effektive matplante

Poteten er verdens mest effektive matplante, på den måten at ingen annen plante kan produsere mer spiselig energi per arealenhet. Hele 75-85 prosent av plantens produksjon kan brukes til mat.Kilde: Norsk gen ressurssenter

Filed Under: Mat

Potetåret 2008

Potet er verdens tredje viktigste matplante. Bare hvete og ris dyrkesi større mengder enn potet, men ingen matplante dyrkes i flere land. Poteten har et stort uutnyttet potensial og gir muligheter til å skaffe verdens økende befolkning nok mat og sunn mat i årene som kommer.FN og FAO (Verdensorganisasjonen for mat og landbruk) har proklamert […]

Filed Under: Mat

Potethistorie

Langt oppe i Andesfjellene ble den født, denne velsignete knoll for hele 8.000 år siden. Det var Inka-indianerne som først begynte å dyrke poteten som et matemne; deretter som en god ånd. Til Europa kom poteten på 1.500-tallet. Mottakelsen var nok noe variert. Fra prekestolene i England ble den rett og slett fordømt. Parlamentet i […]

Filed Under: Mat

Asparges Tempura

(4 porsjoner)1/2 pose tempura mix (mel for fritering) 16 grønne asparges 6 dl rapsolje til fritering1 1/2 ts maldonsalt eller annet godt alt1 dl balsamicoeddik Slik gjør duBland tempuramixen som angitt på pakken. Skyll asparges og brekk bort et par cm nederst på stilken. (NB. Asparges skal brekkes, ikke skjæres med kniv). Varm opp olje […]

Filed Under: Mat

Asparges med hollandaisesaus

Filed Under: Mat

Asparges, skinke og parmesan

Filed Under: Mat

  • «Previous Page
  • Gå til side 1
  • Interim pages omitted …
  • Gå til side 105
  • Gå til side 106
  • Gå til side 107
  • Gå til side 108
  • Gå til side 109
  • Next Page»

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Geir Vestad
Fotosjef: Trond Lillebo


Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

Hamar Arbeiderblad © 2021 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer