I det lille kjøkkenet som tidligere huset den syriske restauranten i Hamars matkvartal, står Nikola Drobnjak bak disken som nå tilbyr Pasta & Focacceria. Og jammen tar han gjestene godt imot. Spisevenninnene har så vidt kommet seg inn døren, før han smiler strålende mot dem. – Vil dere ha pasta? Denne er helt fersk, sier […]
Mat
Nykommeren har en del å gå på – og prisene er høye: – Da jeg så køen ved bardisken mistet jeg alt håp
Hanna og Henriette har tatt med seg de to barna på 10 og 7 år for en familiemiddag på nye Egon på Stortorget. Et par dager etter åpningen ryktes det både om kø og full restaurant ved det nye spisestedet i byen. Spisestedet er sårt tiltrengt i et område av sentrum som har ligget litt […]
Lokalet har fått seg en makeover med fargerike fliser og planter på veggene. Og her fant vi denne go’biten: – Neste gang tar vi med oss flere venner
På det litt inneklemte lokalet på det ellers gråe Østre Torg har Tomasz Babinski og kompanjongen flyttet inn med sine latinamerikanske retter og åpnet et sted Hanna og Henriette likte riktig så godt. – Oi, for en fin liten coktailmeny, sier Hanna og titter på drinkmenyen som består av sju klassiske søramerikanske cocktails. – Jeg […]
Fett, godt og hyggelig: – Heller ikke denne retten er helsekost, men det er ikke derfor jeg er her. Her skal gode smaker nytes
City Meet & Eat holder koken og denne våren er flere nye tapasvarianter lagt til menyen. Hanna og Henriette anbefaler å sette sammen sin egen tapasfjøl fra menyen. Det er alltid gjester på City Meet & Eat selv om det er tidlig ettermiddag og midt i uka. Og det er jo hyggelig å komme inn […]
Full pott til nykommeren: – Rett og slett magisk
– Hva er det du sier? Har de bare drinker og brødskiver? Henriette vet nesten ikke hvor hun skal gjøre av seg i bilen på vei ned til sentrum. – Vent nå, svarer Hanna, hun har en god magefølelse. – La oss ta en drink og en forrett først, så ser vi. Jeg er ikke […]
– Jeg kan høre påsken rope etter en skitur med påfølgende middag her
Karene som har laget fest på brygga i Hamar har trukket opp på fjellet til Gjestegården Budor. Der har de lagt til rette for at festen kan fortsette. Hanna og Henriette har lagt inn en ekstra skitur i Løtenfjellet, mest som et skalkeskjul for å teste ut nyåpnede Gjestegården Budor. Lokalene lukter fortsatt fresht etter […]
Her serverer de Hamars beste kebab: – Denne er så billig at jeg fort hadde hoppet over den i frykt for kvaliteten
Hamar sentrum er virkelig et sted med kebab på nærmest hvert gatehjørne. Bekkegata alene har nå tre steder som ligger som perler på ei snor. To har til og med så å si samme navn! Om noe skriker guilty pleasure, så står nok kebab svært høyt oppe på listen for mange av oss. Det er […]
Helt på Graaten av matglede
Den unge kjøkkensjef Johannes Barli fra nordre Ringsaker skal ha mye av æren for at Hai på Graaten legger hjerte og sjel i å servere sine gjester kvalitetsmat til fjells. Bevares. Pølse og pommes frites, elgkarbonader og burgere duger for en sulten skiløper i fjellet. Men tenk å kunne åpne menyen å kaste sitt sultne […]
Her har de mer enn bare boller: – Et vel så bra stopp for barnefamiliene, som andre lengre oppi gata
Espa er mer enn bare boller. Sylteagurker på spidd, for eksempel. – Praktisk med de laderne på utsiden da, sier Hanna idet de nærmer seg toppen av bakken ved Bolleland. – Hvis de også serverer maten raskt, kan dette seile opp som et soleklart ladestopp for alle som kjører elbil. – Og det ser det […]
Helt uten gnist, men én rett ender overraskende nok opp som høydepunktet
– Kjenner du lukta? Hanna er på vei opp trappa til Fjellekspressen på turistsenteret i Trysil. Bak henne halser Henriette, med to vinterferierende barn på slep. – Jada, nå også – akkurat som før i dag, og dagen før, da vi stod i køen her. Den lukta er god markedsføring, sier Henriette. Flere av de […]
Sendte ut sur dessert: Makan til reaksjon!
Stinn brakke og storstilt mat. Men hjemmekoselig er det ikke på Heim. – Skitt, her var det stappa sjappe i dag. Så gøy! Hanna og Henriette har ramlet inn dørene på Heim, som har sin ukentlige mandagsquiz. – Jeg hadde ikke fått med meg dette. Håper vi finner et bord, jeg har nemlig ikke booket […]
Særlig én rett blåser oss av banen: – Føles som om noen trykker ned alle de rette tangentene på et orgel samtidig
– Oi, her har noen flytta inn! Hanna og Henriette har gått inn i basarbygningen som har fått en aldri så liten makeover innvendig. Inne er det gjort plass til en lengre disk og hyller med varer. I kjøledisken ligger kjøttmat og oster. Helt innerst hvor blomsterdamene en gang hold til er det flere andre […]
Acapulco på en onsdag: Her sendes den billige fredagstaco’n rett i skammekroken hvor den hører hjemme!
MEXICO-LUNCH: Gordita har vært med i Matkvartalet siden starten. Maten her får matvarekjedenes billige fredagstaco til å skamme seg. Var ikke det en sang om å færra te Mexico? Henriette undrer, idet hun og Hanna spaserer inn Matkvartalets port. Kanskje var det kalde gufs fra Mjøsa som fikk dem til å lande på meksikansk. En […]
Test av Strandgatas dronning: – Klassiker eller ikke, dette var dødsgodt!
Royal India byr Hanna og Henriette på en trygg anbefaling og en indisk klassiker, et sted som funker for alle mener spiseveninnene. – Nå begynner endelig ettervirkningene av covid å slippe taket, og jeg håper litt indisk kan være med på å sette fart på de smaksnotene jeg mangler. Henriette har satt seg etter en […]
Restauranten står til terningkast seks: – Du verden, her spares det ikke på ingrediensene
Restauranten på Atlungstad Brenneri gleder oss matelskere med sin vintermeny av deilige smaker og rause porsjoner. Blafrende fakler og januarsola på veg ned over brenneritaket hilser oss velkommen denne onsdagsettermiddagen. – Der er litt rart å skulle ut og spise klokka 16 midt i uka. Jeg er spent på om vi blir de eneste gjestene, […]
– For en god idé! Men en vanlig arbeidstaker kan ikke bla opp såpass for to brødskiver særlig ofte …
Først kom Poppe som en avlegger av populære Larsen. Den ferske tilveksten som nå er podet inn i lokalet ved Triangelparken fortjener å få slå ut i full blomst. Sola henger lavt over den historiske parken med mjøsglimt. Utenfor vinduet ligger fortsatt et snødryss på Vigeland-gutten – som Hamar bryggeri i sin tid ga byen […]
Ikke helt klar for safari i Strandgata: – Tradisjonelt bruker man ikke bestikk, vi spiser med hendene
Byens første eritreiske restaurant burde være verdt å skrive hjem om. Men det mangler foreløpig litt før den er spektakulær. – Har du spist eritreisk mat før? Hanna har tatt med seg Henriette for å utforske verden. I Strandgata. – Nei, aldri, svarer Henriette. På utsiden ser lokalet på hjørnet av Casa Blanca fortsatt temmelig […]
Smak og spirit i hver munnfull på byens spøkelsesrestaurant: – Dette er en restaurant som ikke har et eget lokale
Jula har gjort Hanna og Henriette grundig lei både julemat og alt som har med matlaging å gjøre. Sultne på noe nytt er forventningene skrudd i taket når de starter året med takeaway fra nykommeren Thai Me Up. – Spennende med dette spøkelseskjøkkenet, da! Hanna føler virkelig at fremtiden har kommet til Hamar idet kalenderen […]
Her settes besøksrekorder hvert eneste år – selv med pandemi: – Jungeltelegrafen har gått
Suksessen fortsetter. Det ble kun halv sesong, men Atlungstad satte publikumsrekord – og nå på menyen: God, gammeldags, klassisk søndagsmiddag. – Vi satte ny rekord med 26.000 besøkende i 2021, stråler styreleder Sylvia Brustad. Besøkstallet har gått opp, opp, opp – fra 6.000 besøkende i 2017, med rekord hvert år – til 23.000 besøkende i […]
Test av det legendariske utfartsmålet: – Smaker klart best på søndager
Like sikkert som at korkene går i været ved midnatt i kveld, er det at lysten på ferdigmat vil dirre på toppnivå resten av helgen. I år har Hanna virkelig forberedt nyttårshelgen. I god tid før har hun fått Henriette med seg ut av byen for å få en smak av Stangebyens store utfartsmål på […]
Her får vi rett og slett servert ett av de peneste måltidene i år
Hanna og Henriette lar ikke en skjenkestopp ta motet fra seg og har tatt turen ut til Domkirkeodden og Odden Spiseri for et lite julebord alene. Ganske så alene skal det vise seg, for stort sett alle andre har avbestilt reservasjonene og blitt hjemme. – Det er litt spesielt å skulle spise her så alene, […]
Ikke akkurat husmannspriser på Prøysenhuset – dette var høydepunktet
Er det noe vi trenger boosterdoser av nå, så er det julestemning. Men holder det å dra til Rudshøgda for å redde den i år? Snøen har lavet ned hele dagen, og Prestvegen er både sporete og trang med all nysnøen. Hanna og Henriette har tatt turen til Prøysenhuset for å se om det kan […]
– Hva er det å ikke like med en pizza med bare gode ting på?
Etter 20 år er bydelskroa La Perla på Hamar Vest blitt et sted alle andre kroer i regionen blir sammenlignet med. Hanna og Henriette har for anledningen med seg to barn på seks og ti år. På parkeringen på baksiden av Storhamarsenteret er det faktisk såpass med biler at det er litt trangt denne ettermiddagen. – […]
Det nye spisestedet har blitt populært på kort tid: – Hvor ellers enn her kan de selge så store biter med sushi?
Det nyåpnede take-awaystedet ved Åker gård har på bare noen dager fått seg et usedvanlig godt rykte. På sosiale medier meldes det om rause porsjoner og god mat til en billig penge. Sant eller storkjefta? Røyken fra pipene henger lavt over Ridabu når Hanna svinger over E6 den kalde ukedagen i november. Ukens middag med […]
Restaurant kom sterkt tilbake etter ublidt møte med Mattilsynet
Restauranten Pride Of India i Nygata har gjenopprettet stoltheten og skiftet navn etter et ublidt møte med Mattilsynet tidligere i år. Riyasat Indian Restaurant kan nå skilte med et stort smilefjes fra Mattilsynet på inngangsdøren. Alt er i den skjønneste orden. Det var det ikke da Mattilsynet besøkte den indiske restauranten i Brumunddal i februar […]
Er dette fortsatt byens beste biff? Det er i hvert fall den tryggeste: – Hadde det vært en forrett, så hadde menyen vært bankers
Hanna og Henriette har tatt turen til ett av byens brune vannhull for en kjent biffmiddag
Sjelen har forlatt det lille kjøkkenet med kullgrillen: – Vi havnet på et aldri så lite gravøl
Stilsikre Garage har under to ulike eiere samlet stamgjester til øl og «soul»-måltider tilberedt på kullgrill. Men ingen har forventet det det lille kjøkkenet har funnet på nå. Dette er et kult rom. Kokken står liksom bak disken, det er et ujålete og ærlig sted. Når man går forbi her om ettermiddagen lukter det ofte […]
Godt med plass, hjelpsom service, overkommelige priser og gode retter i passe porsjoner. Vi kommer tilbake
Lunsj, løping i hagen og åpne atelierer. Kun på ett punkt hvilte noe militært over opplevelsen, da Hanna og Henriette tok med seg tre barn til Åker Gård og Fru Ulrickes Kafé. På parkeringen er det allerede mange biler. – Er det fullt her allerede? spør Hanna på vei inn på gården, mens de speider […]
Nesten umulig å toppe forrige ukes super-restaurant, men forsøket er hederlig: – Det er likevel et eller annet som mangler …
Inne i den gamle basarbygningen regjerer fortsatt den lune og rustikke innredningen, likt som da Kolonihagen åpnet for noen år siden. Men transformasjonen ser ut til å være i gang. – Her ser det jo bemerkelsesverdig likt ut som før, sier Hanna. – Ja, de er ikke helt ferdige med å bygge om, ser det […]
Sist sprengte de skalaen – nå har vi testet stjernerestauranten igjen
Hanna og Henriette har omsider fått booket plasser sammen på restauranten i Matkvartalets absolutte toppetasje. Én er skeptisk – og én er klar for alt rått livet har å tilby. – Å du, dette har jeg sett fram til med litt skrekkblandet fryd. Henriette har blikket festet to kvartaler fram. – Hva mener du? spør […]