KIOSK: Det skal det godt gjøres å finne uteservering med finere utsikt. – Klarer du uttale navnet på rettene? Henriette gruet seg for å bestille. – Nei, svarte Hanna, og så ble de enige om to nummer seks samt en vårrull hver til forrett. Det var for surt og kaldt en onsdag i april til […]
Mat
Bydelskro som holder koken
Ujålete, men solid. Derfor sammenligner Hanna og Henriette dette spisestedet med La Perla på Hamar vest. Det er snart ett år siden Zubeyde og Aiden Akinci åpnet restauranten i det brumunddølen kaller Kinabyen, på Bakkehaugen i Brumunddal. I lokalene som tidligere luktet intenst av gatekjøkken – er det nå mer behagelige dufter som siver ut […]
Hanna og Henriette fornøyd etter restaurantbesøk på skitur, men én ting skurrer: – Jeg skjønner at det bør være sånn, men jeg liker det ikke
PÅSKEFJELLET: Med en skitur på 15 kilometer tilbake til Sjusjøen nøyer vi oss med en duggfrisk pils til Pellepizzaen. Hadde vi ikke visst bedre, kunne det fristet med flere øl. Skikroa på Pellestova er et fint turmål dersom man befinner seg i Sjusjøen-området. For godt trente er det heller ikke noe problem å finne fram […]
Rått, men ramsalt i Matkvartalet – her er vår dom
Gateutsalget til Hamars sushiproffer har råvarer mange vil misunne dem. Men én ting må Blowfish få kontroll på. Den heldige grå katten med Matkvartalet som bakgård smyger seg rundt indre bane i det som på rekordtid har blitt en arena for hustrige sjeler med sans for litt spenstigere føde. Som den har Hanna lyst til […]
Hanna og Henriette har testet nye McDonald’s: «Den så ikke akkurat slik ut på plakaten da vi bestilte …»
634 søkte på 50 jobber hos McDonald’s. Nå er fastfood-gigantens nykommer i Hamar åpen. Vi har kjørt bil til lukene og hentet oss en real burgerlunsj. Men er det verdt det …? – Jeg tror faktisk ikke jeg noen gang har kjørt drive-in etter mat i Norge, sa Henriette. Hanna skrudde av motoren med det […]
«Byens beste lunsjkafé» leverer på både kvalitet og overraskelser – og én ting er et stort pluss
UTE TIL LUNSJ: Med store og velsmakende salater, deilige bagetter, kyllingboboli og fristende kaker er Frøken Pimpernell Brumunddals beste lunsjkafé. Om ikke dette skulle være nok skryt, kan Frøken Pimpernell også friste med byens fineste og mest solrike uteservering ved bybrua i gågata. Det er snart to år siden Leni Bergengen åpnet sin lune bykafé […]
Åpningstidene er håpløse, men til gjengjeld er både mat og miljø helt i toppsjiktet
Kafé Julie, oppkalt etter moren til Alf Prøysen, er kjent for sin solide tradisjonskost – litt upresist også kalt husmannskost. Etter en lengre midtvinterpause, åpnet spisestedet i Prøysenhuset igjen 4. februar. Vintermenyen består av fleskepannekake, dagens suppe, elglapskaus, flesk og duppe, ørretkarbonader, pannekaker, salat med hovelsrudkylling og Karens møssmørsuppe fra Monsveen gård på Ring. – […]
Hais nye storstue leverer varene – men på ett område blir det kraftig poengtrekk
Fjell-fusion: Besøket på nyåpnede Hai på Graaten ga ikke noe særlig å ta til tårene for. Det var kanskje bra, for med klokkertro på heldigital service er det heller ikke mange å gråte til. – Burde det ikke vært vi som fikk sitte der? hvisker Hanna til Henriette. Vinter-euforien har inntatt Hedmarken. Det myldrer på […]
Libanon rett hjem i stua – men kulda byr på problemer
MIDTØSTEN: Nyåpnede Fairuz i Matkvartalet byr på smaken av Midtøsten til prisen av gatekjøkkenmat. Men takeaway og 15 minus er ikke en ideell kombinasjon. Det var Henriette som kom med ideen. Om kanskje libanesisk takeaway kunne varme litt i vinterkulden? Fairuz hadde nylig åpnet sine dører i Matkvartalet i Hamar. Og sånn gikk det til […]
Kongekrabbe, grillet sjøkreps og en smaksbombe av en dessert
NYE KOKKER: Restauranten Smak har åpnet 2021 og to nye, unge kokker svinger opp med en fristende vintermeny for gjester sultne på treretters middag med godt drikke. Hanna og Henriette nærmet seg toppscore etter besøk på Smak sist vinter – rett før viruset skulle sette en stopper for nesten alt som smaker av gode restaurantopplevelser. […]
Hverdagsfest til en hundrings – det er årets beste idé så langt!
«Januarsalg»: Når verden ikke gir en så mye å feire, føles det godt når noen slår et slag for å forgylle hverdagen en smule. Middagsretter for en hundrelapp er årets beste idé så langt. Akkurat hva vi trengte nå! sprudler Hanna. Tipset om at Victoriahaven tilbyr restaurantmåltider til en hundrings hver ettermiddag mellom fire og […]
Maten på den nye indiske restauranten er til å være stolt av, men én ting bør driverne gjøre noe med
Pride Of India kan være stolte av maten, mendriverne må gjøre noe med den trekkfulle inngangsdøren som ved neste besøk framtvinger ullundertøy. Hanna hutrer der hun sitter ved de store vinduene ut mot Nygata. Det er 12 minusgrader ute og vi kjenner kaldgufset hver gang folk går ut og inn den brede døren mot gata. […]
Desserten imponerer, men hovedretten er den klare favoritten
MATTEST: Selv i disse koronatider er det lov å gå på restaurant for å hygge seg og spise – forutsatt at en ikke lar seg friste med et glass vin til maten. Men bortsett fra at vinen manglet, var alt på plass på Basarene, da Hanna og Henriette ble servert et praktfullt måltid. Her har […]
En måned for thai og tights
Takeaway-tid: Kan du ikke komme deg ut på restaurant for å feire nyttårsforsettene, får restaurantfølelsen hentes hjem til deg. Januarkulde og koronatiltak har tømt gatene, og julas trøstende favntak er definitivt sluppet opp. Nasjonalt skjenkeforbud tvinger alle inn i en hvit januar, og mer enn noen gang kjenner man på den doble abstinensen etter et […]
«Det er greit å være sulten før man setter seg til bords med en halvmeter bred planke full av tapas»
City Meet & Eat fikk lokale blikk rettet mot seg etter utbrudd av koronasmitte under Matlystfestivalen. Med sin deilige juletapas «reiser restauranten kjerringa». Smittevernreglene er grundig ivaretatt på City Meet & Eat i Brumunddal. Det er god plass og servering ved bordene. Som seg hør og bør er det sprit både bak disken og foran […]
HA tester Matkvartalet: «Aller mest vellykket er den gode stemningen, og at både servitører og kunder gir tydelig inntrykk av å trives»
Selv før alle spisestedene i Matkvartalet er helt på plass, er det vel verdt en førjulstur for å teste ut mangfoldet og smake bredden i gourmetbyen Hamars nye attraksjon. – Det sitter noen inni der og spiser, så da må det jo være åpent, sa Hanna til Henriette. Og ganske riktig, plutselig en dag var […]
Ribbepizza passer bra før jul, men er det nok til å skape julestemning …?
Pizzanini har i en årrekke holdt stilen blant Hamars beste pizzasteder, og gjør det fortsatt. Nå for tida har de julemat på menyen også. Og nisse ved peisen. Frites i gourmetklassen, kalkunfilet i soppsaus, ribbe på pizzaen og riskrem til dessert. Førjulsmåltidene er i gang på Pizzanini også. Og hvorfor ikke? – Det er jo […]
Denne menyen hadde vi ikke forventet! Men klarer de å levere julestemning …?
Julemeny er ikke det vi hadde forventet at lokalkroa Breidablikk skulle diske opp med. Så vi måtte bare ta turen over Stangebrua på jakt etter førjulsstemning i november. Siden Ottestad fikk sin helt egen restaurant midtsommers i 2017, har den ikke vært synonymt med tradisjonell norsk julekost. Derfor ble både Hanna og Henriette positivt overrasket […]
Restauranten kan sammenlignes med grevinnen og hovmesteren – men her er det ingen som snubler
Det blir som i den populære sketsjen som sendes hver lille julaften her i Norge; de samme tradisjonelle rettene bæres ut fra kjøkkenet år etter år. Men smaken og kvaliteten er førsteklasses denne gangen også. Stortorvet Gjestgiveri i Hamar har satt opp igjen sin klassiske julemeny. På kjøkkenet tilberedes Kirkebakkens viltkomposisjon, lutefisk, juletallerken, kalkun, torsk […]
Fortsatt en ener blant Hamars spisesteder med juletallerken på menyen
Mattest: Det nærmer seg tid for både jule-, ribbe- og julefisktallerken. På Heim er det nesten bare julemusikken som mangler. – Både juletallerkenen til 349 kroner og ribbetallerkenen til 329 kroner er uslåelige priser på førjulsrettene, sier Hanna. Det mangler riktig nok litt på julestemningen ennå. Men julesmakene er begynt å komme på plass. Og […]
«Jeg kan ikke dy meg denne gangen heller; hvorfor plasserte ikke Buchardt restaurant og bar i toppen av tårnet?»
– Denne gangen står maten i stil med utsikten; med andre ord grå og kjedelig, smeller det fra en litt skuffet Henriette i restauranten på Wood Hotel i Brumunddal. Hanna kikker ned på tallerkenen med fiskeburger på grovt brød (219 kroner) mens Henriette forsøker å få et glimt av Mjøsa. – Altså, dette er ei […]
Jo mer surt og ufyselig det er ute, desto hyggeligere er det å komme inn hit
Snøen lavet, blaut og tett. Inne på Café Gravdahl satt folk passe tett rundt småbordene, skravlet og bladde i bøker og hygget seg med både focaccia og wraps. Akkurat slik er Café Gravdahl på sitt beste akkurat nå. Og jo mer ufyselig det ferske snøføret er, jo mer fristende er det å hygge seg innendørs, […]
«Hvem hadde trodd at Dala skulle bli stedet for ekstraordinære matopplevelser»
Neste torsdag starter Matlystfestivalen i Brumunddal. Byens spisesteder varter opp med litt ekstra. Vi har varmet opp med lunsj på Matfatet. Matfatet er blitt et utstillingsvindu for kortreist mat fra mjøsregionen. I hyllene er det nisjeprodukter som konfekt fra Kvarstad, lokale oster, solbær fra Mølstad, eplesider fra Braastad og mye annet lokalt snadder. Inne på […]
Er Il Teatro virkelig så bra som ryktene skal ha det til …? Vår dom levner ingen tvil
For ei ukes tid siden åpnet dørene til Il Teatro i Strandgata – Hamars nye italienske spisested. Med den starter Salvatore Putzu en ny epoke blant Hamars restauranter. Over to etasjer er det et bredt utvalg fra et klassisk italiensk kjøkken som serveres med livlig stemning. – Om vi ikke har kommet til Italia i […]
MATTEST: Det smaker av høst hos Smak – og det smaker godt
Det er høstlig på Smak om dagen. Og høstmenyen treffer blink denne gangen også.- Fortsatt like utrolig godt, sier Hanna. Og slik har det vært siden Smak i Brumunddal åpnet dørene på tidligsommeren 2018. Og fortsatt sørger Emil Haugli, Ole Martin Johannessen og teamet deres for at restauranten holder like imponerende nivå som i starten. […]
Trivelig plass og god madras
Få steder samler innfødte hamarsinger med større selvfølgelighet enn Royal India. For som på alle steder med god og sterk mat, lønner det seg å bli gjenganger. Bare slik finner man nemlig sitt eget helt optimale styrkenivå på maten. På populære Royal India i Strandgata opererer de med en sekstrinns skala som strekker seg fra […]
Byens beste biff? Den gamle klassikeren er fortsatt nummer én
Mattest: Hamars uteliv utvides og utvikles stadig. Men noen holder ufortrødent stand, samme hva som skjer. Irishman er en av dem. Forrige gang Hanna og Henriette besøkte Irishman, var da de kåret biffen til Hamars beste. Og det er en posisjon som Irishman fortsatt gjør ære på. Ved en annen anledning ble bakgården på Irishman […]
Deilig buffé på Torsetra
Det heter i eventyret at man skal til seters for å gjøre seg feit. Vi dro til Torsetra på Totenåsen og mesket oss med den deiligste lunsjbuffeten vi har sett og smakt. Den klassiske søndagsbuffeten er viden kjent i mjøsdistriktet, men det er stadig færre som byr på denne formen for mathygge. Ryktene vil ha […]
Mattest: Dra til sjøs for en mat!
– Hadde det ikke vært for den dørgende kjedelige utsikten til det tomme Stortorget hadde jeg gitt full pott, sier Henriette som fisker fram 29 poeng til Basarene. Monica Holen har drevet restauranten Hamarstua i 14 år. Nå blåser hun ny glød i Basarene som virkelig trengte en endring i den tøffe konkurransen om matgjestene […]
Endelig et ekte italiensk spisested – med byens beste pizza på menyen
MATTEST: Noe av det nærmeste en kommer italiensk stemning i Hamar – det er å sitte på Il Teatro i Strand-gateparken med pizza på tallerkenen og Spritz i glassene. Ble det ikke noen Italia-ferie i sommer? Men det gjenstår fortsatt en nødløsning. For Il Teatro er den nye italienske restauranten som snart skal åpne for […]