Hestejenter

– Det er en historie om ekstreme hestejenter som dødsryttere, forteller Marthe Thorshaug.

– Og denne ideen, hvor fikk du den fra?

– Ideen kom etter at jeg jobbet på hestegård i Texas i 2003. Det gikk en historie der om at det inne i skogen fantes en gjeng som kaltes «The Black Gang», en gjeng som kledde seg i sort og red på svarte hester på highwayen om natta.

Og:

– Det er også et Islands sagn om ryttere som møttes på en så smal sti at det kun var plass til en, og en måtte vike – med katastrofale følger.

Og:

– Og, ja, fra såkalte «chicken race» fra filmen «Rebel with- out a cause» (-55), med James Dean, hvor to kjører hver sin bil mot et stup – og den siste som kaster seg ut av bilen er en «chicken».

I Marthes film brukes bygdevegen som rituell arena, og det er når mørket kommer, at jentene kler seg i mørkt, rir svarte hester, ut på vegen, der de møter bilene …

To veger

«Legenden om Ygg» tok egentlig to forskjellige veger etter at den ble vist på Momentum-biennalen i Moss i 2009. Den ble innkjøpt av Punkt Ø (fylkesgalleri for Østfold) til deres samling – og derfra ble den sendt til USA og Washington – hvor Utenriksdepartementet og Punkt Ø i samarbeid arrangerte en utstilling med kunst laget av Arne Ekeland (1908-1994), Bjarne Melgaard (1967-), Marianne Heske (1946-) – og Marthe Thorshaug (1977-) fra Hamar.

Samtidig ønsket representanter for Henie Onstad Kunstsenter seg i filmen til et globalt samarbeid mellom anerkjente gallerier (se faktaboks).

I Argentina, i Buenos Aires, i galleriet «Fundacion Proa», dukket selveste Maradona opp da galleriets utgave av utstillingen ble åpnet. I Oslo ble Marthes film vist i siste uka i august. Nå vises filmen i Whitechapel Gallery i London, i en kinosal, med plass til hundre personer, fram til midten av januar.

 

Filmen, som er 17 minutter lang, er godt mottatt – og for eksempel i The Washington Post heter det: «What is it about Scandinavia and creepy movies?» Selv om skribenten ikke tror dette prosjektet vekker Hollywoods interesse, så legger han faktisk til: «kanskje med unntak av David Lynch» (les: Twin Peaks).

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.