Dermed befester Briskebyturneringen sin posisjon som Norges største helgeturnering. Arbeidet i HamKam Yngres foregår imidlertid gjennom hele året, og etter omstruktureringen av klubben i 2010 har HamKam Yngres utviklet seg til å bli en bedrift med mange millioner kroner i omsetning. Åge Skinstad og NHO ble faktisk så imponerte at de nylig kåret HamKam Yngres til månedens bedrift; en solid fjær i hatten for en klubb som var på randen av konkurs i 2010. Briskebyturneringen, som i år arrangeres for 44. år på rad, står som en av klubbens store suksesshistorier, og i løpet av de siste årene har turneringen utviklet seg fra å være en lokal cup til å bli en nasjonal og til dels internasjonal idrettsbegivenhet.

Dere skal altså huse 4.500 spillere, men hvor mange tilreisende snakker vi om hvis vi i tillegg regner med dommere, ledere, trenere og foresatte?

Her går det an å leke seg med tall i mange ulike retninger, men hvis man tar utgangspunkt i antall spillere og ganger det opp med foreldre, besteforeldre og søsken så sier det seg selv at Briskebyturneringen setter sitt preg på bybildet. Jeg blir ikke overrasket hvis noen forteller meg at så mange som 15.000 mennesker er involvert i turneringen. Dette er Norges største helgeturnering, og jeg er rimelig sikker på at arrangørene av Norway Cup hadde klødd seg i hodet hvis de skulle håndtere så mye på to dager. Men dette har vi valgt som strategi for å skille oss litt ut fra de andre turneringene, og det er klart at da blir det mye sirkus på kort tid.

Hva betyr Briskebyturneringen for HamKam Yngres?

For HamKam Yngres er dette den store, samlende folkefesten. I løpet av de siste sju-åtte årene har vi ligget stabilt på rundt 300 lag, og vi har like mange lag med i år til tross for at det er pinsehelg. Det betyr at vi står ganske sterkt, og at dette er et arrangement som folk planlegger lang tid i forveien. Med Briskebyturneringen engasjerer vi dessuten veldig mange dyktige frivillige, og for oss er dette den morsomste arbeidsuka i året. Allerede før vi begynte i år hadde vi startet arbeidet med neste år. For HamKam Yngres betyr selvfølgelig Briskebyturneringen også mye rent økonomisk.

Med så mange tilreisende mennesker legges det mest sannsynlig igjen store pengesummer til bynæringen. På hvilken måte bidrar Briskebyturneringen på en positiv måte for Hamar?

Det er håpløst for meg å gi noe tall på akkurat det, ettersom det bare blir ren synsing, men jeg har oppfordret Hamarregionen Reiseliv og NHO til se på akkurat det. Jeg lurer selv på hvor mye Briskebyturneringen og andre arrangementer som Storhamar Cup genererer til Hamar i form av hotellovernattinger, handel og andre ting. Det burde man se nærmere på, for jeg tror det er mange som kommer til å bli rimelig overrasket over de tallene som da kommer fram.

Apropos NHO: HamKam Yngres har nylig blitt kåret til månedens bedrift av nettopp NHO. Hva betyr akkurat det for dere?

Det anerkjenner vårt valg om å drive HamKam Yngres som noe mer enn en vanlig fotballklubb, og at vi i dag jobber som en bedrift med et bredere spekter. Jeg tror ikke folk flest vet hva som faktisk foregår i HamKam Yngres, men vi har altså blitt en bedrift med ni ansatte som årlig omsetter for 15 millioner kroner. I tillegg til den vanlige driften har vi dessuten en rekke tiltak og aktiviteter i alle mulige retninger. Både gjennom Nav og i skoleverket. HamKam Yngres har blitt en klubb som handler om mye mer enn fotball for unger på kveldstid.

HamKam Yngres har også satset målrettet mot breddefotball og jentefotball?

Vi jobber målrettet med to forskjellige mål: Vi skal utvikle fotballspillere for framtiden, men vi også skal ta vare på bredden og dem som vil spille for moro skyld, og der skal selvfølgelig både gutter og jenter være med. Tidligere var det litt summing i gangene om at vi ikke skulle ha jentelag i HamKam, men det er klart at vi skal ha med jentene, og det var noe av det første vi endret på da vi ble HamKam Yngres. Samtidig skal vi som sagt legge til rette for at de som vil satse skal få gode vilkår til å utvikle seg. Det å trikse den ballen, der man både skal utvikle framtidens spillere og samtidig holde på bredden, er en vanskelig øvelse. Men vi prøver så godt vi kan, og jeg tror at vi klarer å gi et godt tilbud til både elitelagene og de som bare har lyst til å ha det moro med fotballen.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00