I et gammelt trehus på den lange sletta før Tangen sentrum, sitter en skjeggete kunstner og veksler blikk mellom et lite lerret og landskapet utenfor.

Fra Ingeborgs perspektiv

Geir Brohjem har blitt skjenket muligheten til å male fra Ingeborg Refling Hagens perspektiv, i forbindelse med Ingeborg-dagene den 1. og 2. februar. Kulturhelga på Tangen arrangeres av Foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus – Fredheim, og det er i forfatterens hjem – kultursenteret og Suttungbevegelsens fødselssted – at Brohjem nå maler en utstilling til Ingeborg-dagene.

Naturen som symbol

Brohjem er født i Stange i 1970, bor i Hamar – og har levd som kunstmaler siden studietiden.

Han virker som en rolig og tankefull, pratsom type, der han sitter på en krakk med raggsokkene godt plantet i bakken, og byr HA på firkløversjokolade.

– Man skal ikke pirke for mye i Ingeborg Refling Hagens forfatterskap, før man skjønner at det er en voldsom kraft og et engasjement der. Hun er utrolig god med naturskildringer. Hun bruker de som symboler, og presenterer leier og stemninger i mennesket gjennom de, sier Geir Brohjem over en kaffekopp.

– Jeg prøver å vinkle maleriene til den plassen her. Til det lokale landskapet. I respekt for hennes forfatterskap prøver jeg å relatere maleriene til tekstene, og ane tankegodset som har svevd rundt i huset her, fortsetter Brohjem.

Fredheim er stemningsfylt og kreativt. Fylt til randen av bøker og malerier. Vegger og dører er illustrert med ord og farger – huset bærer mange uttrykk og ideer.

– Det er spennende å sitte her musestille på kvelden og tenke på takhøyden, da det var fullt av folk her. Energien ligger fortsatt i lufta. Det er inspirerende å være her, sier maleren.

Postkort fra Fredheim

– Jeg tenkte at jeg skulle male postkort fra Fredheim, for å fortelle historiene herfra.

På atelieret ligger det små lerreter med Tangen-landskap rundt omkring til tørk.

– Jeg har tidspress. Det gir nerve og kraft til ideen jeg jobber med, bare tenk hvilken intensitet som har vært her, sier Geir Brohjem.

- Jeg har gått og kjørt litt rundt, både i sentrum og oppover grusveier. Det er mye identitet i jordlappene og vika. Snart skal jeg utforske videre over brua, men det er Fredheim som er verdens midtpunkt akkurat nå.

– Hva er det du ønsker å oppnå med maleriene?

– Jeg leter etter fordypelsen i Refling Hagens forfatterskap, referansene i tid og rom, samt måter å beskrive dette lokale landskapet på både som symbol og åsted, konkluderer Geir Brohjem, før han plukker opp penselen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.