Å følge med skjebnen til Christian Guldbrandsen, som vokste opp på 1800-tallet på Harabakken i Ringsaker, ble akkurat like spennende og annerledes som teatergruppen hadde forespeilet. Det har blitt en flott forestilling, uten et eneste dødpunkt. De har sannelig ikke ligget på latsiden! Det var nemlig mange flotte detaljer, som gjorde at de 230 publikummere på Furu Skole satt som naglet på benkene lørdagskveld, og ikke ville gå glipp av et eneste øyeblikk.

Historien fra flere sider

Det hele ble spilt i en akt, men med mange små scener, hvor de fleste av de elleve skuespillere var på scenen hele tiden. Historien ble fortalt ut fra de forskjellige perspektivene; fra Christian selv, fra faren og moren hans, men også fra prosten, sorenskriveren og lensmannen. Disse perspektivene gled over i hverandre på elegant vis, og mens en scene foregikk, frøs en annen. Dette geniale trekket gjorde at historien ble meget dynamisk.

Og selv om fortellingen er dyster, ble det en del småhumring fra publikum. For midt opp i det mørke finnes det alltid noen absurde replikker, noe som publikumet lett snappet opp.

musikken skapte helhet

Ringsaker viste seg fra en malerisk side lørdagskveld, og ga en nydelig bakgrunn med sjøleierplassen Harabakken et sted der borte. Men det som virkelig ga stemning, var musikken, komponert av Ulf Storbekk og spilt av han og Rune Holme. Med flott instrumentering ga de to en stor merverdi til fortellingen, slik at stemningen sannelig ble til å føle på. Tråorgel og gitar i enkle toner ga et mørkt preg, trommen pisket opp stemningen, mens elgitaren forsterket dramatikken ved skarpretteren. Spesielt ble den lekne sangen om Ole Høiland, sunget av Storbekk, som ga Harabakkgutten et ideal med fatale følger.

tidsriktig preg

De elleve skuespillere gjorde til sammen en formidabel jobb, hvor noen presterte litt bedre enn andre. Men ved hjelp av originale, gamle rekvisitter og klær klarte likevel alle som en å gi stykket et autentisk preg. Samtidig var det ingen som la for mye preg på sin rolle, slik at historien er åpen for publikums egen tolkning. Den spilles denne helgen og neste helg, og anbefales på det varmeste.

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00