Har vi ordene til å formidle det vi faktisk kan? Det er et av spørsmålene Widar Aspeli stiller i boka.

– Tenk deg at du skal fortelle noe, men et av de viktigste ordene glipper, sier han. – Du vet hva det er, men ordet er borte. Da er det ikke langt til å kalle det «den greia» eller «den derre tingen».

– Med vel tjue års erfaring med forfatterbesøk i skolen, opplever jeg en økende avstand mellom det elever faktisk kan, og evnen deres til å sette ord på kunnskapen, sier han.

Reparerer språket

Med boka «Fikse den greia» presenterer han et kurs for å reparere språket med nære ord og enkle midler.

– Dette er mitt bidrag til ei verktøykasse for hverdagsspråket, for å få det til å virke igjen. Og jeg er overbevist om at veien dit er å sirkle inn og bruke kunnskapen de unge faktisk har, sier han.

Men han påpeker også at den nye boka ikke er tenkt som forfatteropplæring.

– Prosjektet er ikke å få ungdom til å bli forfattere, men få dem til å bli gode brukere av ord i hverdagen. Så er jo det langsiktige målet at flere skal lese bra litteratur.

Verdensrekord

En av øvelsene han benytter på skolebesøkene, er «verbing». Utgangspunktet er setningen «Per løper over vegen». Oppgaven for elevene er å finne andre verb enn «løper» for å beskrive bevegelsen.

De fleste klassene greier å komme fram til 20–30 ord, sier han. Mens klasser som har samlet ord i lengre tid, har nådd atskillig flere. Verdensrekorden har ei klasse på Greveløkka med 322 verb. Ei klasse på Hoberg har 297 verb.

– Noe av det interessante er at barneskole-elever ofte finner flere ord enn elever i ungdomsskolen, forteller han. – For bruker du ikke ordene, forsvinner de.

«LES MEG»

Widar Aspeli er i høst også aktuell som bidragsyter til boka «Les meg – Håndbok i litteraturformidling». Her skriver han om erfaringer fra formidling av egne båker, og om arbeidet med å formidle andre forfattere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.