• På trykk i HA: På h-a.no kan du lese novellene til (f.v.) Kaja Jensvoll Bjerkelund, Erle Bevolden og Sofie Holm Kvarstad.

Slik åpner krimnovellen som Sofie Holm Kvarstad (12) har skrevet. På Solvang skole i Vang har alle i klassa hennes skrevet krimnoveller i norsktimene. Tre av dem ble også sendt inn til HAs påskekrim-konkurranse. De vant ikke, men de var så gode at du kan lese de tre novellene her på h-a.no.

lagde blodspor

For å forberede seg til egen skriving, hadde klassen på forhånd bygget opp og løst en krimgåte.

Her er Erle Bevoldens novelle

Beskjeden som ble gitt, var at det var foretatt et drap i klasserommet. Det skulle etterforskes, og løses. En lærer var offeret. Omrisset av offeret ble tegnet opp på gulvet, sperrebånd satt opp, blodspor ble laget, drapsvåpenet oppdaget og vitner avhørt, forteller elevene.

Her er Kaja Jensvoll Bjerkelunds novelle

– I etterforskingen ble et brunt hårstrå funnet. Og av de to mistenkte, som begge var lærere, var det bare den ene som hadde brunt hår, og den andre hadde ikke hår. Da nærmet det seg en løsning.

Slet i starten

Så var de klare til å skrive sine egne historier.

– Jeg slet veldig med å komme i gang, sier Erle Bevolden. – Men så kom jeg på en idé, og da løsnet det.

Her er Sofie Holm Kvarstads novelle.

I novellen «Ringens hemmelighet» tar hun utgangspunkt i en bekmørk natt, og hovedpersonen Filippa løper panikkslagen opp en bratt bakke. En bil følger etter henne, men hun tør ikke snu seg.

– Jeg slet i starten jeg også, sier Kaja Jensvoll Bjerkelund. – Så jeg måtte prøve å tenke på flere muligheter.

Da hjelper det å ha lest en del krim på forhånd. Og i klassa er det «Marg og bein»-serien som er blant favorittbøkene.

Men også «Skeleton Creek»-serien og «Kaldt blod» er populære serier som mange leser, viser det seg.

– Det må være noe som skjer hele tida, sier elevene.

– Og du må få lyst til å finne ut hvordan det går. For det mest spennende er å avsløre hvem som har gjort det.

13-ÅRING

Også 13 år gamle Amina Ringstad Wiik fra Ottestad trakk gjennomsnittsalderen på novelleforfatterne i HAs påskekonkurranse betydelig ned. Hennes novelle "Mordet i Moelv" kan du lese her. 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.