Høylytt latter fra små og store publikummere preget onsdagens premiereforestilling i Festiviteten, og for gjengen i Hamar Teater må det være den beste indikatoren på at man har lyktes med årets høstkomedie. Stemningen var nemlig særdeles munter under onsdagens premiereforestilling. 

Pøsemaker poå Avveie

Forestillingen begynner med en mystisk forsvinning. Pølsemakeren Herman Grøftegrøft er sporløst borte, og det eneste som er etterlatt på åstedet er noen få blodspor, en bukseknapp og et par åpne aviser. Superdetektiven Stein Rask er muligens ikke alltid like super, men han angriper utfordringen med begge hender når Fru Pølsemaker Grøftegrøft kommer med oppgaven. Med det er høstkomedien i gang, og med hjelp av assistenten Simon Glogg nøster superdetektiv Stein Rask opp mysteriet spor for spor. Publikum møter skurker, kjeltringer og pantelånere som alle gjør sitt ytterste for å stikke kjepper i hjulene på detektivduoen. Hvorvidt etterforskingen gir resultater lar vi være et mysterium for framtidige publikummere. 

gammel Årgang

Stykket stammer fra Rocambole Pedersens satiriske bok med samme tittel fra 1919, og Jonas Kippersun og Philipp Stengele har gjort en god jobb med dramatiseringen. I stedet for å benytte seg av rekvisitter og kulisser tar duoen i bruk scenekunsten muligheter, og Hamar Teaters versjon finner man virkemidler som verken fungerer i film- eller bokformat. Vitsene er stort sett gode, og de blir godt fortalt av forestillingens fargerike og levende karaktergalleri. Den mindre åpenbare komikken kommer til live gjennom mimikk og gestikulering, og regissør Stengele ser ut til å foretrekke kreative og originale løsninger framfor overforbruk av billig slapstick. Eivind Strømstad stiller levende stereoanlegg, og gitaristen leverer både lydeffekter og musikk for å underbygge og framheve historien på de vitale stedene. Et enkelt og sjarmerende grep som passer utmerket til akkurat denne oppsetningen. Hvis ikke forestillingen frister er turen til festiviteten en opplevelse i seg selv, og de sjarmerende byr på en perfekt ramme for den nesten 100 år gamle historien.

Fakta

Av: Rocambole Pedersen.

Regi: Philipp Stengele.

Medvirkende: Martin Thorshaug, Sarah Jaggi, Trine Nyhus Lørum, Jonas Kippersund, Anders Kippersund, Inga-Live Kippersund og Benjamin Kippersund.

Musikk: Eivind Strømstad

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.