På Romedal ungdomsskole var det torsdag fokus på tidsepokenes kultur og identitet. Skolen er nemlig midt oppe i prosjektet «Kunst underveis – klasseveggen», et samarbeid mellom skolen, Stange kommune og Den kulturelle skolesekken ved Turnéorganisasjonen.

Klassebilde-interesse

Da Hege Pålsrud og Jennie Bringaker vedTurnéorganisasjonen hadde arrangert «Skolejakt» med elevene, ble interessen for de gamle klassebildene og portrettene sittende hos ungdommene.

– Jeg synes det er spennende å søke litt og grave i det som har vært her før, forteller Hedda Vestlund (15) i klasse 10 A.

Den samme interessen for fortiden går igjen i de framoverlente elevene på ungdomsskolen. De virker interesserte i for eksempel fortidens populærkultur. Ved å observere bildene fra 1965 til 2017, og rote i røttene, kan man se hvordan tidene forandrer seg.

Er det dette som fanget elevenes interesse, og som gjorde at «Kunst underveis-prosjektet» fikk «Klasseveggen», som motiv?

Forandringer

Elevene har lært intervjuteknikk, og intervjuet folk fra f.eks skolebildene. De har dykket i ulike arkiver, blant annet hos NRK og HA.

– Kvaliteten på for eksempel TV-programmer, har forandret seg veldig mye. Det har kommet mye teknologi, som styrer elevene. Jeg tror det var mye mer sosialt på skolen før, sier Hedda Vestlund.

– Populærkulturen har endret seg mye fra før til nå. Vi har endra stil for klær, musikk, TV - og mer, forteller Gina Frøslid Pettersen (13) i 8 C.

Hun mener at særlig teknologien har endret mange ting. For eksempel brukes iPad på skolen mer enn bøker for tiden.

– Liker du iPad eller bøker?

– Jeg liker best å skrive for hånd, for da husker jeg bedre, forteller Gina.

En annen som synes det har vært fint å rote i det gamle, er Christian Dahl Pettersen (15), fra klassa 10 A.

– Det har vært fint å lete etter gamle sanger og blader. Jeg likte det jeg fant, forteller Christian.

Han synes også det er gøy å se slekta si på de eldre skolebildene.

Elevenes kunstuttrykk

Daglig leder i Turnéorganisasjonen Håkon Skoge forteller at det er ungdommen selv som har valgt innhold og tematikk.

– Med film, slampoesi, DJ og foto skal elevene nå videreføre uttrykket og resultatene fra gravejournalistikken, sier Skoge.

Den 14. februar blir hele skolen en kunstarena, og det vil bli mulig å få være med på vandreforestilling på Romedal ungdomsskole. Klassebildene er motivet, og rundt det har ungdommen selv skapt uttrykket.

– Det ligger mye identitet og tilhørighet til ungdomsskolen og lokalmiljøet. Det er det som er fellesnevneren for dem som gikk her på 60-tallet, og de som går her i dag, forteller rektor Bjørn Are Knutsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00