- Grunnlovsjubileet er en gyllen anledning til å minne oss selv om felles verdier som vi må videreforedle for å sikre et nært og godt demokrati også i fremtiden, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Det er Stortinget som står ansvarlig for arrangementene både 15. og 17. mai.

Folkefest

15. mai inviterer stortingspresidenten til folkefest foran Stortinget. Det blir underholdning fra scenen med Herborg Kråkevik som konferansier. Tema for de kulturelle bidragene vil knyttes til fortellingen om folkestyrets utvikling gjennom 200 år. Norges Husflidslag stiller med folk i bunader/drakter fra hele landet.

Det blir underholdning med blant andre Forsvarets stabsmusikk, hallingdans og felespill, Prøysen-potpurri og “Ja, vi elsker”. Ole Paus skal bidra med “Mitt lille land”. Riksteatret skal vise utdrag fra sin forestilling “Folkestyre 2014” og Edvard Hoem skal snakke om Bjørnson.

Før det hele starter klokken 13.00, er det et jubileumsmøte i stortingssalen, der representanter for kongehuset og alle de nordiske parlamentspresidentene vil være til stede. Møtet blir overført på storskjerm på Eidsvolls plass, der også over 400 ordførere fra nesten alle landets kommuner vil være samlet.

Kongelige med toget

Under selve hovedarrangementet for Grunnloven om kvelden 17. mai blir det en direktesendt TV-sending på NRK fra Stortingets festforestilling i parken utenfor Eidsvollsbygningen. Det hele ledes av skuespiller Jakob Oftebro og Haddy N'jie. Artister fra alle de skandinaviske landene skal medvirke.

Det mest originale innslaget står trolig konsertgruppen “TRE” for. De skal gjenskape lyden av 1814 med slagverkinstrumenter laget av lindetrær som sto ved Eidsvollsbygningen da Grunnloven ble født.

Kongelige fra alle de tre skandinaviske land skal etter planen komme til Eidsvoll Verk med tog. Både kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia, Danmarks dronning Margrethe og hennes mann prins Henrik, vil være til stede på Eidsvoll.

- Jeg setter stor pris på at både det danske og det svenske kongehuset har anledning til å delta. Det betyr at alle statsoverhodene for alle de tre skandinaviske landene, som var hovedaktører under de dramatiske begivenhetene i 1814, er til stede. Vi har en felles historie og er i dag sterkt knyttet sammen. 200 år med norsk grunnlov er også 200 år med fred i Norden, sier stortingspresidenten til NTB.

Grunnloven på plass

Også selve jubilanten - Grunnloven - kommer tilbake til Eidsvoll for å være med på feiringen av sin egen 200-årsdag. Vanligvis ligger den trygt forvart i et hvelv i stortingsbygningen, men fra den 1. april har den vært utstilt i Stortingets jubileumsutstilling. Om ettermiddagen 17. mai bringes Grunnloven til Eidsvoll, hvor den i noen timer vil ligge utstilt i havestuen.

Jubileumsarrangementet på Eidsvoll er åpent for alle. Det loves aktiviteter for publikum fra morgen til kveld. For å unngå trafikkproblemer og køer oppfordrer arrangørene alle om å la bilen stå og reise kollektivt. NSB har satt opp tog til og fra Eidsvoll hvert 20. minutt hele dagen. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00