– Det er bare slik en kjenner i magen med en gang; «Ja!, det bare gjør vi», fortalte teatersjef Janne Langaas under de første leseprøvene for «Kim F» i Teater Innlandets lokaler i Hamar kulturhus mandag formiddag.

– Et stykke norgeshistorie. Og jeg er stolt av å løfte henne fram på scenen, det må jeg få si, sa Janne Langaas.

Hun fortalte teatersjefen ved Den Nationale Scene i Bergen, Agnete Haaland, om sine planer – og bergenserne ville så klart absolutt være med – og nå løftes samarbeidsprosjektet fram til premiere i Bergen 15. desember, før forestillingen etter nyttår skal på rundreise i Innlandet – og etter hvert spilles i Oslo.

Vant kampen

Karen-Christine Friele, født Wilhelmsen, ga oss vett i skallen; hun kjempet saken, hun var sentral i kampen for å få fjernet lovene mot homofili, hun sto tidlig fram, både med navn og ansikt, som homofil – og hun og kjæresten Wenche Lowzow var blant de første som benyttet seg av muligheten til å inngå partnerskap. I dag er Kim Friele 83 år og hun bor på Geilo. Nå får hun oppleve sin egen historie plassert på en teaterscene.

Og den som kom med ideen var altså Kristin Bengtson, scenograf ved Hedmark Teater og Teater Innlandet i 26 år. 

– Selv lever jeg i et heterofilt ekteskap, men hennes kamp for kjærligheten treffer oss alle. Hun er et forbilde når det gjelder å våge å satse på hva som er riktig for seg selv, sier Kristin Bengtson, som er ansvarlig for scenografi og kostymedesign i «Kim F».

Besøkte Kim

Hun og mannen besøkte Kim Friele på Geilo i sommer, og Kristin forteller at hovedpersonen i historien er stolt og gleder seg stort over teaterforestillingen. – Hun var svært interessert, og hun bød på historier fra livet sitt, historier som vi kan bruke i vårt eget manus, forteller Kristin Bengtson.

– Hun ga oss fritt spillerom, men sa også: «Glem ikke humor og latter». Hun sa at hennes egen fandenivoldske humor hadde vært hennes overlevelsesknagg i kampen. Og hun er opptatt av å få sett forestillingen, hun planlegger allerede turen til Bergen, sier Kristin Bengtson. 

På plakaten

Premiere i Bergen 15. desember. Turne i Innlandet 24. januar til 21. februar. I Oslo 22. - 24. februar. Med er: Linn Løvvik, Anna Dworak, Steffen Mulder, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten.

Av: Audny Chris Holsen og Marius Leknes Snekkevåg. Regi: Audny Chris Holsen. Scenografi: Kristin Bengtson

LES OGSÅ: Bredt,populært og mangfoldig teater


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.