For det er et både strålende og særpreget program som årets AnJazz legger fram. Med utøvere som China Moses, Marilyn Mazur, Jan Lundgrens Tribute to Jan Johansson, Level 42, In the Country, Sigvart Dagsland og Knut Anders Sørum, er både toppene og mangfoldet sikret. Pluss den lokale Hematt-bolken, pluss to ganger Jazzballong for de yngste, pluss jazzparade på lørdagen. Og kanskje blir det et pluss for jazz-stemning i byen også?

«Vi håper at hele Hamar sentrum vil syde, at hver en butikk og restaurant er med på festen!» uttalte Anja Katrine Tomter etter fjorårets festival, og la til at «dette er et løft vi må gjøre sammen!»

Men det tar tid å løfte Hamar. Helt fra starten av AnJazz-historien i 2005 har en jazzifisert by vært noe av et mål. Denne uka er det den 13. festivalen som arrangeres i år. Med det er AnJazz også den eldste eksisterende musikkfestivalen i Hamar-regionen. Og dette med å gjøre Hamar til en jazz-by, har nok vist seg å være en rimelig trælete jobb. For det er klart det tar tid å endre personligheten til et folkeslag og bildet av en by.

Men dersom en setter kursen til Hamar Teater de neste fem dagene, vil en kunne ane at temperaturen vil nå syde-punktet. For det er her det meste og største vil skje denne gangen. Kun én konsert er lagt til kulturhuset; med Level 42 på avslutningssøndagen. Så er det et par spennende konserter i Hamar domkirke, den ene med saksofonisten Trygve Seim og hans ensemble på prosjektet Rumi Songs – basert på persisk lyrikk fra 1200-tallet. Og jeg har tenkt meg dit, samme hvor sært det er, for sangeren Tora Augestad er med, og det vil jeg ikke gå glipp av.

Og så er det årets nyskapning «Hematt», med jazzutøvere fra Hamar-området med fire konserter på egen scene. For i en jazz-by må det gro skikkelig på grasrota, og «Hematt» vil kunne inspirere til det. Blant utøverne er trommisen Mats Lillehaug, som spiller i tre av de fire bandene. Dermed blir han en slags lokal festivalartist i år, og det er herlig det også.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.