• ÅPNING: Knut Olav Åmås avblåste lyrikkens krise.

Knut Olav Åmås, til daglig direktør i Stiftelsen Fritt Ord, sto for den offisielle åpningen av årets nordiske poesifestival. Han kom til Hamar ikke bare for å åpne en festival, men også for å benytte anledningen til å avvise mulige rykter om en poesi i krise. For det skjer altfor mye i lyrikken til å snakke om krise, påpekte han.

– La ikke tre av fire debatter om poesi handle om krise, oppfordret Åmås, og tok utgangspunkt nettopp i betydningen av å kunne samles, om ikke på valen så i hvert fall på festivalen, som i Hamar disse dagene.

ansikt til ansikt

For noe av det spesielle ved en lyrikkfestival, er privilegiet å kunne møte forfattere ansikt til ansikt og til og med kunne snakke med dem, framhevet Åmås. Og det er det mange som benytter seg av i Hamar disse dagene. Allerede før åpningen i foajeen i Hamar Teater summet det lett blant publikum. Om lag 150 mennesker hadde funnet vegen til åpningsprogrammet. Og det var tydeligvis mange som dro kjensel på en og annen lyriker.

– Det er ingenting som erstatter det å være til stede på noe sammen med andre, påpekte Åmås. Og understreket at de konkrete fysiske arenaene blir stadig viktigere i ei stadig mer digitalisert tid.

En ser også stadig flere måter å bruke lyrikk på, påpekte Åmås. Ikke minst blir poesien brukt respektfullt ved de store begivenhetene i livet og i de viktige sammenhengene.

slo an tonen

Dermed var tonen slått an. Og det som skal skje i Hamar resten av denne uka, har nettopp sitt utgangspunkt i lyrikkens betydning i ulike sammenhenger.

Det var også et utgangspunkt for Cecilie Løveids Jacobsen-forelesning «Rolf må bo». Løveid har tidligere vært festivalpoet, denne gangen videreførte hun den stolte tradisjonen med en sprudlende forelesning knyttet til så vel poesien generelt som til Rolf Jacobsen spesielt. Dette har vært høydepunkt ved de fleste Jacobsen-festivalene. Og Løveid sørget for det samme med et særs spenstig foredrag. Og hvor bor så Rolf Jacobsen? Jo, i hjertene våre så klart, konstaterte Løveid.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.