Onsdag var det offisiell åpning i Hamar av flere av verkene i «Mjøsa – et kunstprosjekt». Turen startet på Jessnes med Ole Ansgar Olsens verk «Protese og visir» på Kalkbrenneriet, fortsatte med Markus Li Stensruds skulptur «Verdens ende» på Espern og ble avrundet med Marianne Strangers skulptur med tømmerstokk-blyanter på Ridehusstranda. Resten av uka fortsetter det med enda flere åpninger.

– Det er nesten som et folkehelseprosjekt dette her, bemerket Markus Li Stensrud, for det var mange som benyttet anledningen til å komme seg ut på tur.

Fylkessamarbeid

Og folk vandret og syklet og busset fra sted til sted. Og alt foregår tett inntil Mjøsa, det er noe av det som gjør prosjektet oppsiktsvekkende. Ikke at det er stedsrelatert, men at arbeidene har nettopp Mjøsa som fellesnevner. Det er Hedmark og Oppland fylkeskommuner som er eiere av prosjektet, som – hvis en vil – også kan oppfattes som en inngang til arbeidet med å slå fylkene sammen.

Fornøyd

– Jeg er godt fornøyd, sier Markus Li Stensrud, nå som hans skulptur «Verdens ende», med en furu i nærmest flyvende form, er kommet på plass på Espern.

– Det ble veldig slik jeg hadde trodd, sier han.

– Dessuten er jeg glad det ble vind i dag.

Og furua sto seg godt i vindkastene. Det skapte en ekstra kontrast til overfarten for få dager siden. da Mjøsa lå blikkstille og inviterte til refleksjon og ettertenksomhet.

Som en del av verket hører plaketter med tekster der Mjøsa behandles som et mytisk hav. For arbeidene skal også bidra til å åpne vår opplevelse av det nære og kjente.

tømmerblyanter

På mjøstur har også tømmerstokkene til Marianne Stranger vært. Onsdag formiddag kom den siste på plass, som i en tømmervase av fargeblyanter.

– En hyllest til fantasien og leken, kommenterte utstillingens kurator Per Bjarne Boym. Han la til at stokkene også var blitt fløtet motstrøms. Det sier også noe om hele kunstprosjektet, påpekte han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.