Så var det over, da. For Braut. Den svære oksen. Opprinnelig jærbu. Innflytta hedmarking. «The Legend» på kontinentet. Spruten kom tilbake ved å abdisere til Trøndelag, men de siste dagene, de tilbrakte han heme. På Hedmarken. Blant kønnåkre og mjøsvatn, og betonggulv. I Vikingskipet ble han takket av. Tusenvis av hedmarkinger og andre folkeslag dukket opp på fesjå. Elvis-tilstander.

I siste liten ble det kastet penger på bordet. Ildsjeler ville gi den gamle kjempen ei eng å rusle på. De ville at stuten på sikt skulle få oppleve et naturlig besøk fra mannen med ljåen. Men det gikk som det var bestemt. Og man bør stole på den faglige vurderingen: Braut var gammel. Det er bedre å sette nådestøtet før det blir trælsomt å stabbe rundt i grønt gras.

Geno forteller at sønnen Gopollen er den utpekte tronarvingen. Han er oksen som nå skal levere de fleste dosene. Han er oksen som skal begeistre nederlandske bønder, slik at de med låve i landet med mange diker, igjen skal komme opp med et kallenavn. Snakk om å legge et forventningspress på en ung kar. Fra Braut ble det solgt nesten 450.000 doser med sæd, til tretti land.

For første, og antakeligvis siste gang i livet, klikker man seg inn på internetts fesjå: oksekatalogen til Geno. Her blir man i tvil. Nervøs svette pipler over en furete panne. Rødsprengte øyne gransker Gopollen. Er dette virkelig arvtakeren til legenden? Er han ikke bare en … svekling?

Okse nummer 10177 Braut. Far til 300.000. Han var sikkert glad for at han slapp å kjøpe julegaver til alle unga. Da hadde til og med 21 inntjente millioner blitt litt lite.

God rautende helg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00