MEXICO-LUNCH: Gordita har vært med i Matkvartalet siden starten. Maten her får matvarekjedenes billige fredagstaco til å skamme seg. Var ikke det en sang om å færra te Mexico? Henriette undrer, idet hun og Hanna spaserer inn Matkvartalets port. Kanskje var det kalde gufs fra Mjøsa som fikk dem til å lande på meksikansk. En […]
Helg
– For en god idé! Men en vanlig arbeidstaker kan ikke bla opp såpass for to brødskiver særlig ofte …
Først kom Poppe som en avlegger av populære Larsen. Den ferske tilveksten som nå er podet inn i lokalet ved Triangelparken fortjener å få slå ut i full blomst. Sola henger lavt over den historiske parken med mjøsglimt. Utenfor vinduet ligger fortsatt et snødryss på Vigeland-gutten – som Hamar bryggeri i sin tid ga byen […]
Nesten umulig å toppe forrige ukes super-restaurant, men forsøket er hederlig: – Det er likevel et eller annet som mangler …
Inne i den gamle basarbygningen regjerer fortsatt den lune og rustikke innredningen, likt som da Kolonihagen åpnet for noen år siden. Men transformasjonen ser ut til å være i gang. – Her ser det jo bemerkelsesverdig likt ut som før, sier Hanna. – Ja, de er ikke helt ferdige med å bygge om, ser det […]
Noen ganger er det eneste man ønsker seg bare en kald, god pils
Vi er blitt bortskjemte med utrolig mye godt øl de siste årene, men noen ganger er det back to basics. Noen ganger er det enkleste det beste. Summer of pils er å få kjøpt i dagligvare på 0,33-boks til cirka 35 kroner. 4,7 volumprosent. Røros Bryggeri ble startet i 2009, og har historiske aner tilbake […]
«Jeg mener jo egentlig at man burde slenge på noen tiere til, men her er tre gode viner til under 150 kroner»
Billig vin i Norge er egentlig veldig dyrt. Dette gjør at det er vanskelig å finne gode viner i prissjiktet under 150 kroner. Her er likevel tre gode hvite kjøp under 150 kroner. Jeg mener jo egentlig at man burde slenge på noen tiere til, for å finne litt bedre kvalitet, men det passer ikke […]
Mango, pasjonsfrukt, ananas – alle vil ha lettdrikkelig øl til grillmat og kos
Det er vel snart ikke et bryggeri som ikke har en fruktig IPA-variant ute i hyllene. Mango, pasjonsfrukt, ananas, alle er de variasjoner over et tema der fellesnevneren er sommerlige, friske smaker – lettdrikkelig øl til grillmat og kos. Rema 1000 er i den situasjon at de har et øl i sine hyller som bare […]
Fryd for ganen og perfekt service: – Alle som har booket bord på 17. mai kan glede seg!
Toppklasse! Odden Spiseri og Catering åpnet 7. mai, og det er gode nyheter for alle som skal innom for å feire nasjonaldagen. Maten er en fryd for øyet og ganen. Inne på kjøkkenet regjerer allerede en 21 år gammel sjefkokk. Han ser ut til å elske jobben sin – og vi digger maten han lager. […]
Det er én grunn til at vår vinekspert Marte anbefaler disse vinene så sterkt
Pinot Noir er en viktig drue i vinverdenen. På den lages noen av de dyreste og flotteste vinene i verden. Enten som fantastisk kompleks rødvin, eller som Champagne og andre gode musserende viner. Mange mener det er verdens beste drue, når den er dyrket på riktig sted og riktig måte. Jeg skal ikke krangle på […]
«En litt grå og tung brus, med en skvett øl oppi»
Diskusjonen ligger selvsagt i dagen; er dette egentlig et øl? Tja. Det er rundt halvt om halvt øl og leskedrikk. Radler kalles det, og i sin beste form er det en syrlig, frisk smak av sommer i et glass. Det skal visst være snart 100 år siden gjestgiverier Franz Kugler i Tyskland fikk besøk av […]
Nostalgi på boks: «Jeg må innrømme at jeg tenkte på Benny og Kjell og Egon»
De gamle Olsenbanden-filmene er nostalgi, og ikke minst Oslo-nostalgi, som gjør at de for noe helt annet enn innhold og handling er noe man må se i jula. Studerer du detaljer og gamle reklameskilt i særlig de eldste filmene, så vil du finne klassiske logoer fra Frydenlund, Solo, gamle tobakksmerker – og Schous Bryggeri. Har […]
Dette vinlandet har vært preget av overproduksjon og lav kvalitet – disse tre er et bevis på at dét er i ferd med å snu
Sør-Afrikas vinhistorie strekker seg tilbake til 1600-tallet når nederlenderne befolket deler av Sør-Afrika som en koloni for å levere mat og vin til handelsflåten på vei til og fra Østen. Industrien var lenge preget av overproduksjon og lav kvalitet på vinen. Dette er heldigvis i ferd med å endre seg. Det er nå veldig mange […]
Rått, men ramsalt i Matkvartalet – her er vår dom
Gateutsalget til Hamars sushiproffer har råvarer mange vil misunne dem. Men én ting må Blowfish få kontroll på. Den heldige grå katten med Matkvartalet som bakgård smyger seg rundt indre bane i det som på rekordtid har blitt en arena for hustrige sjeler med sans for litt spenstigere føde. Som den har Hanna lyst til […]
Etter vår mening er dette de lokale bryggernes beste øl
Det er bare to uker til påske. Ølhyllene bærer preg av dette – og lyse, fruktige smaker dominerer. Mango og appelsin. Nå melder også lokale Røhne Bryggerhus i Stange seg på med et øl tatt fram for lyse påske- og vårdager. For 60 kroner kan du ta med deg en halvliter Rotlia hjem. Ikke fra […]
Hanna og Henriette har testet nye McDonald’s: «Den så ikke akkurat slik ut på plakaten da vi bestilte …»
634 søkte på 50 jobber hos McDonald’s. Nå er fastfood-gigantens nykommer i Hamar åpen. Vi har kjørt bil til lukene og hentet oss en real burgerlunsj. Men er det verdt det …? – Jeg tror faktisk ikke jeg noen gang har kjørt drive-in etter mat i Norge, sa Henriette. Hanna skrudde av motoren med det […]
Derfor er denne druen en av nordmenns soleklare favoritter – og her er tre nydelige viner
Barbera er en av de mest solgte røde druene i Norge. Det er nok ikke uten grunn – den er ofte både frisk, saftig og lett å like. Den passer godt til mye vi spiser – som for eksempel pasta, pizza og kylling. Hvis du absolutt vil ha rødvin til fredagstacoen, så kan Barbera være […]
«Jeg fikk assosiasjoner til 80-tallets bursdager med hermetiske pærer til dessert da jeg drakk dette ølet»
Her i landet fikk vi for alvor øynene opp for øltypen blanc gjennom Kronenbourgs 1664. Et superfriskt, lyst, lett hveteøl. Blanc har gjerne små innslag av koriander og milde, milde hint av appelsin og annen frukt. Nå har drammenserne i Aass bryggeri kastet seg på og tatt fram en egen blanc-variant. Prisen er cirka 35 […]
Åpningstidene er håpløse, men til gjengjeld er både mat og miljø helt i toppsjiktet
Kafé Julie, oppkalt etter moren til Alf Prøysen, er kjent for sin solide tradisjonskost – litt upresist også kalt husmannskost. Etter en lengre midtvinterpause, åpnet spisestedet i Prøysenhuset igjen 4. februar. Vintermenyen består av fleskepannekake, dagens suppe, elglapskaus, flesk og duppe, ørretkarbonader, pannekaker, salat med hovelsrudkylling og Karens møssmørsuppe fra Monsveen gård på Ring. – […]
Hais nye storstue leverer varene – men på ett område blir det kraftig poengtrekk
Fjell-fusion: Besøket på nyåpnede Hai på Graaten ga ikke noe særlig å ta til tårene for. Det var kanskje bra, for med klokkertro på heldigital service er det heller ikke mange å gråte til. – Burde det ikke vært vi som fikk sitte der? hvisker Hanna til Henriette. Vinter-euforien har inntatt Hedmarken. Det myldrer på […]
En rustikk, bustete, kraftig og ubeskjeden India pale ale
Norsk Gjærverk heter bryggeriet vi kikker på denne uka. De holder til i Mo i Rana, og dermed har du skjønt hvorfor de heter nettopp Norsk Gjærverk. Bryggeriet har bare holdt på i et par år. Det ble startet senhøsten 2018, og at de allerede er representert hos Vinmonopolet er i så måte imponerende. Ordet […]
Hverdagsfest til en hundrings – det er årets beste idé så langt!
«Januarsalg»: Når verden ikke gir en så mye å feire, føles det godt når noen slår et slag for å forgylle hverdagen en smule. Middagsretter for en hundrelapp er årets beste idé så langt. Akkurat hva vi trengte nå! sprudler Hanna. Tipset om at Victoriahaven tilbyr restaurantmåltider til en hundrings hver ettermiddag mellom fire og […]
Disse herlige godbitene fortjener noe så sjeldent som en trippel sekser
En rimelig rød Bordeaux, en deilig hvit Jurancon og en lekker Cremant fra Bourgogne – det er tre herlige viner som alle hører til et utvalg som har noe ekstra å by på. Her er ukas tre utvalgte flasker. Ch. Dudon Bordeaux857701, kr. 164,90 En sjarmerende og tiltalende rødvin, lett å like og den blir […]
Deilige forfriskninger som er lette å like
Denne uka har vi testet tre alkoholfrie varianter – som alle er veldig gode. Bær og frukt sørger for gode alternativer til drikke til maten – ikke minst for den som satser alkoholfritt. Dagens spalte for drikketips inneholder varianter som alle er gode alternativer – og uten alkohol. Og alle tre står seg fint som […]
En måned for thai og tights
Takeaway-tid: Kan du ikke komme deg ut på restaurant for å feire nyttårsforsettene, får restaurantfølelsen hentes hjem til deg. Januarkulde og koronatiltak har tømt gatene, og julas trøstende favntak er definitivt sluppet opp. Nasjonalt skjenkeforbud tvinger alle inn i en hvit januar, og mer enn noen gang kjenner man på den doble abstinensen etter et […]
Vi markerer et nytt år med terningkast fire, fem og seks
Her er tre anbefalinger som gir deg en lett og god start på vin-året 2021. Det er ikke tungvekterne som preget starten på vinåret, men snarere de enkle, trivelige og hyggelige. Fredag er det tid for årets første nyhetslansering, som kanskje kommer til å gå litt under radaren hos en del. Men vi er i […]
Etter juleøl og ribbe er denne tropiske varianten midt i blinken
Vi var solgt allerede på bølgeskvulp og palmesus. En stivfrossen ølredaksjon trengte noe å varme seg på. Derfor falt valget for årets første øl på noe som ligger langt unna norsk juleøl og ribbe. Ægir California pacific pale ale er et øl fra dagligvarehandelen. Prisen bikker 40 kroner for en 0,33-boks av den typen Ægir […]
«Det er greit å være sulten før man setter seg til bords med en halvmeter bred planke full av tapas»
City Meet & Eat fikk lokale blikk rettet mot seg etter utbrudd av koronasmitte under Matlystfestivalen. Med sin deilige juletapas «reiser restauranten kjerringa». Smittevernreglene er grundig ivaretatt på City Meet & Eat i Brumunddal. Det er god plass og servering ved bordene. Som seg hør og bør er det sprit både bak disken og foran […]
God jul! Årets siste ølspalte markeres med terningkast seks til en skikkelig stødig klassiker
Det er blitt noe av en tradisjon i mitt hjem at når alle er godt forsynt og nissen har gjort sitt, da synker jeg stille ned i en stol, venter på midnattsmessen fra Roma og nyter pavens selskap med en Julebokk fra Ringnes. Det er ofte et øl man kan stille klokka etter at er […]
«Mens ribba gjør seg julegod, er denne ripassoen i ferd med å markere seg som en ypperlig ribbevin»
Ribbe er årets julemåltid for svært mange på våre trakter. Men hva er det som er selveste ribbevinen? Det gjenstår bare dager til juleinnspurten, og fortsatt er det mange mulige fulltreffere i sikte. Blant dem er en boblefylt Cremant, en slank og myk Grüner Veltliner, og en Valpolicella – en velegnet allrounder til julematen. Her […]
Deilig vin til fest- og julemat – med finesse og spenst man knapt finner maken til
Her er ukas tre anbefalinger fra polet. Tørr og perlende norsk eplesider fra Hardanger, søt Sauternes fra Bordeaux og en sprudlende cremant fra Bourgogne – det er ukas tre utvalgte. Alde EpleciderSider frå Hardanger 20205895501, kr. 159,90 Det starter med en tørr og perlende eplesider, basert på Aroma, Gravenstein, Summerred og Discovery og med 6,9 […]
Sushi-legenden får full pott: – Ren nytelse!
Det sushilegenden Alex Cabiao steller i stand på kvisten i Matkvartalet sprenger skalaen for lokale restaurantopplevelser. Kriblingen i magen stiger i takt med de siste trinnene opp til råloftet der gamle Norrøna skofabrikk pleide å tørke skinn. Ryktene om at det innerst og øverst i Matkvartalet skal finnes en lekeplass for noen av landets mest […]