Denne uka har vi testet tre alkoholfrie varianter – som alle er veldig gode. Bær og frukt sørger for gode alternativer til drikke til maten – ikke minst for den som satser alkoholfritt. Dagens spalte for drikketips inneholder varianter som alle er gode alternativer – og uten alkohol. Og alle tre står seg fint som […]
Helg
En måned for thai og tights
Takeaway-tid: Kan du ikke komme deg ut på restaurant for å feire nyttårsforsettene, får restaurantfølelsen hentes hjem til deg. Januarkulde og koronatiltak har tømt gatene, og julas trøstende favntak er definitivt sluppet opp. Nasjonalt skjenkeforbud tvinger alle inn i en hvit januar, og mer enn noen gang kjenner man på den doble abstinensen etter et […]
Vi markerer et nytt år med terningkast fire, fem og seks
Her er tre anbefalinger som gir deg en lett og god start på vin-året 2021. Det er ikke tungvekterne som preget starten på vinåret, men snarere de enkle, trivelige og hyggelige. Fredag er det tid for årets første nyhetslansering, som kanskje kommer til å gå litt under radaren hos en del. Men vi er i […]
Etter juleøl og ribbe er denne tropiske varianten midt i blinken
Vi var solgt allerede på bølgeskvulp og palmesus. En stivfrossen ølredaksjon trengte noe å varme seg på. Derfor falt valget for årets første øl på noe som ligger langt unna norsk juleøl og ribbe. Ægir California pacific pale ale er et øl fra dagligvarehandelen. Prisen bikker 40 kroner for en 0,33-boks av den typen Ægir […]
«Det er greit å være sulten før man setter seg til bords med en halvmeter bred planke full av tapas»
City Meet & Eat fikk lokale blikk rettet mot seg etter utbrudd av koronasmitte under Matlystfestivalen. Med sin deilige juletapas «reiser restauranten kjerringa». Smittevernreglene er grundig ivaretatt på City Meet & Eat i Brumunddal. Det er god plass og servering ved bordene. Som seg hør og bør er det sprit både bak disken og foran […]
God jul! Årets siste ølspalte markeres med terningkast seks til en skikkelig stødig klassiker
Det er blitt noe av en tradisjon i mitt hjem at når alle er godt forsynt og nissen har gjort sitt, da synker jeg stille ned i en stol, venter på midnattsmessen fra Roma og nyter pavens selskap med en Julebokk fra Ringnes. Det er ofte et øl man kan stille klokka etter at er […]
«Mens ribba gjør seg julegod, er denne ripassoen i ferd med å markere seg som en ypperlig ribbevin»
Ribbe er årets julemåltid for svært mange på våre trakter. Men hva er det som er selveste ribbevinen? Det gjenstår bare dager til juleinnspurten, og fortsatt er det mange mulige fulltreffere i sikte. Blant dem er en boblefylt Cremant, en slank og myk Grüner Veltliner, og en Valpolicella – en velegnet allrounder til julematen. Her […]
Deilig vin til fest- og julemat – med finesse og spenst man knapt finner maken til
Her er ukas tre anbefalinger fra polet. Tørr og perlende norsk eplesider fra Hardanger, søt Sauternes fra Bordeaux og en sprudlende cremant fra Bourgogne – det er ukas tre utvalgte. Alde EpleciderSider frå Hardanger 20205895501, kr. 159,90 Det starter med en tørr og perlende eplesider, basert på Aroma, Gravenstein, Summerred og Discovery og med 6,9 […]
Sushi-legenden får full pott: – Ren nytelse!
Det sushilegenden Alex Cabiao steller i stand på kvisten i Matkvartalet sprenger skalaen for lokale restaurantopplevelser. Kriblingen i magen stiger i takt med de siste trinnene opp til råloftet der gamle Norrøna skofabrikk pleide å tørke skinn. Ryktene om at det innerst og øverst i Matkvartalet skal finnes en lekeplass for noen av landets mest […]
HA tester Matkvartalet: «Aller mest vellykket er den gode stemningen, og at både servitører og kunder gir tydelig inntrykk av å trives»
Selv før alle spisestedene i Matkvartalet er helt på plass, er det vel verdt en førjulstur for å teste ut mangfoldet og smake bredden i gourmetbyen Hamars nye attraksjon. – Det sitter noen inni der og spiser, så da må det jo være åpent, sa Hanna til Henriette. Og ganske riktig, plutselig en dag var […]
Spennende og deilig champagne til 300 kroner er ikke dagligdags
Her er ukas tre anbefalinger – alle med terningkast fem. Juleoppkjøringen starter tidlig. For det er mye som skal feires og snart må flaskene kjøpes inn. Her er tre viner som alle har mye å gå på til jul – både en Champagne, en musserende Vouvray og en rød Bordeaux. Roger Manceaux Cuvée de Réserve […]
Hvor godt øl får du for en femtilapp på polet? Svar: Veldig godt
… hvis du handler riktig. Ukas juleøl er et eksempel på dét. Aass Juleøl vellagret koster akkurat 50 kroner hos Vinmonopolet. Da får du med deg ei 0,33-flaske med innhold på ni prosent. «Et mørkt brunt øl med svært rik maltduft med aromaer av julens krydder», heter det i bryggeriets egen omtale av ølet sitt. […]
Ribbepizza passer bra før jul, men er det nok til å skape julestemning …?
Pizzanini har i en årrekke holdt stilen blant Hamars beste pizzasteder, og gjør det fortsatt. Nå for tida har de julemat på menyen også. Og nisse ved peisen. Frites i gourmetklassen, kalkunfilet i soppsaus, ribbe på pizzaen og riskrem til dessert. Førjulsmåltidene er i gang på Pizzanini også. Og hvorfor ikke? – Det er jo […]
Ypperlig ferskvare som plasserer seg godt i øvre sjiktet av høstens nye viner
Årets Beaujolais Nouveau er her, til glede for alle som har sans for den aller ferskeste vinen. Nå er det gått ei uke siden årets versjon ble lansert med rekordmange flasker beaujolais nouveau på pol over hele landet. Her er tre gode alternativer. Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L’Ancien 2020Burgund Beaujolais5804001, kr 184,90 En ypperlig ferskvare […]
«Aass har turt å ta fram et folkeøl med et større smaksbilde enn man forventer i denne prisklassen»
Vi plukker fra dagligvarehandelen i denne ukas ølspalte. Aass i Drammen har hatt tradisjon for å brygge anstendige juleøl, og denne 0,33-boksen til under 30 kroner er en slags spesialvariant. Bryggerimesterens juleøl kaller drammensbryggeriet ølet sitt. Dette er et litt mørkere og kraftigere øl enn den «vanlige» juleølen som Aass har i butikkene. Aass brygger […]
Denne menyen hadde vi ikke forventet! Men klarer de å levere julestemning …?
Julemeny er ikke det vi hadde forventet at lokalkroa Breidablikk skulle diske opp med. Så vi måtte bare ta turen over Stangebrua på jakt etter førjulsstemning i november. Siden Ottestad fikk sin helt egen restaurant midtsommers i 2017, har den ikke vært synonymt med tradisjonell norsk julekost. Derfor ble både Hanna og Henriette positivt overrasket […]
Skal du ha kortreist øl til jul, da bør du sjekke ut disse godbitene fra Stange
Vi skulle gjerne skrevet mye mer om lokalprodusert øl. Det er derfor gledelig at vi denne fredagen har Røhne Bryggerhus i Stange som tema. De har to juleølvarianter, som vanlig begge med butikkstyrke 4,7 prosent. Ikke tilgjengelig over alt, men bryggeriets eget gårdsutsalg samt Matfatet i Brumunddal er i alle fall to utsalgssteder. Begge kommer […]
Ukas suverene vinner er en pinot noir fra Alsace. Lekker sekser!
Visste du at nissen kommer fra Bordeaux? Eller kanskje ikke, men reinsdyrene har i hvert fall vært innom. Ifølge flaske-etiketten. Som alltid er det også i år et knippe enkle og snille juleviner som scorer på julemotivet på flaska. En av årets nye juleviner på polet er overraskende nok en Bordeaux. Kanskje det ikke blir […]
Restauranten kan sammenlignes med grevinnen og hovmesteren – men her er det ingen som snubler
Det blir som i den populære sketsjen som sendes hver lille julaften her i Norge; de samme tradisjonelle rettene bæres ut fra kjøkkenet år etter år. Men smaken og kvaliteten er førsteklasses denne gangen også. Stortorvet Gjestgiveri i Hamar har satt opp igjen sin klassiske julemeny. På kjøkkenet tilberedes Kirkebakkens viltkomposisjon, lutefisk, juletallerken, kalkun, torsk […]
Fabelaktig myk og delikat portvin. Som bruksområde er den faktisk foreslått til meditasjon (!)
Julen er tid for å åpne de beste flaskene med portvin fra kjellerdypet, ikke minst fordi det er så mye lekkert å servere og nyte sammen med portvinen. Her er tre varianter men det spørs nok om ikke Graham’s Tawny Port er den som går seirende ut av trekampen. Om det da ikke blir Maynard’s? […]
En klassiker fra første stund
Den ble umiddelbart en klassiker da den kom. Jeg husker fortsatt min første God jul fra pionérbryggeriet Nøgne Ø. Den gjorde stort inntrykk. Mørk, robust, fyldig, kompleks. Nå er årets utgave her. Er den fortsatt like god? 75 kroner koster årets God jul hos Vinmonopolet. Da får du en halvlitersflaske med innhold på 8,5 prosent. […]
Fortsatt en ener blant Hamars spisesteder med juletallerken på menyen
Mattest: Det nærmer seg tid for både jule-, ribbe- og julefisktallerken. På Heim er det nesten bare julemusikken som mangler. – Både juletallerkenen til 349 kroner og ribbetallerkenen til 329 kroner er uslåelige priser på førjulsrettene, sier Hanna. Det mangler riktig nok litt på julestemningen ennå. Men julesmakene er begynt å komme på plass. Og […]
«Tørr og lekker, et av de definitive toppkjøpene»
Det nærmer seg førjulstid og det begynner allerede å fylles opp med gode kandidater av viner til julebordene. Det som gjerne kreves er smaksrike allroundere, og da er det Cermant’en som går seirende ut. En portvin er også en god avslutning av måltidet. Mens den hvite billigvinen Pardon My French blir i letteste laget. Her […]
Starter juleøl-sesongen på topp
Da er vi i gang da, dere. Juleølsesongen. Det har vært nisser på Biltema siden september, så noen starter tidligere enn meg, og fikk jeg velge hadde vi ventet til desember med dette også. Men! Ølet er i salg, og vi spretter en kork. Og det av en god en. Lade Gaards juleøl er Remas […]
«Jeg kan ikke dy meg denne gangen heller; hvorfor plasserte ikke Buchardt restaurant og bar i toppen av tårnet?»
– Denne gangen står maten i stil med utsikten; med andre ord grå og kjedelig, smeller det fra en litt skuffet Henriette i restauranten på Wood Hotel i Brumunddal. Hanna kikker ned på tallerkenen med fiskeburger på grovt brød (219 kroner) mens Henriette forsøker å få et glimt av Mjøsa. – Altså, dette er ei […]
«12 prosent hører til sjeldenhetene i ølverden. Den er brutal»
Før vi ruller i gang med sesongøl hadde jeg så lyst til å skrive om en raring jeg har hatt stående i kjelleren ei stund. Et veldig mørkt, veldig sterkt og veldig spesielt øl som sikkert kunne stått lagret mye lenger. Og det er ikke sikkert du finner den på polet, men du kan jo […]
«Lett å like, og en ypperlig høstvin. Et ypperlig kjøp til prisen»
En både artig og lekker vin er rødvinen fra Bugey – et område i Bourgogne som er vel verdt å stifte kjennskap med. Vinen er ukas mest oppsiktsvekkende, men alle tre fortjener oppmerksomhet. Her er våre tre anbefalinger før helga. Duport Bugey Mondeuse NoirBugey 20191193, kr 199,90 En litt uvanlig, og sikkert ukjent for de […]
Jo mer surt og ufyselig det er ute, desto hyggeligere er det å komme inn hit
Snøen lavet, blaut og tett. Inne på Café Gravdahl satt folk passe tett rundt småbordene, skravlet og bladde i bøker og hygget seg med både focaccia og wraps. Akkurat slik er Café Gravdahl på sitt beste akkurat nå. Og jo mer ufyselig det ferske snøføret er, jo mer fristende er det å hygge seg innendørs, […]
Øl spesial: – Smaken er subtil og elegant. Jeg fikk lyst på en til!
Kveik er et rart ord, men for ølinteresserte har det sneket seg inn i vokabularet de siste årene. Kveik er kort fortalt en gammel norsk gjærtype for ølbrygging. Et av mikrobryggeriene som har tatt kveiken inn i moderne ølbrygging, er Brulandselva i Utvik. Det er deres Hjernevask yankee kveik vi drikker denne fredagen. Tilgjengelig hos […]
Vin spesial: «Deilig rødvin til helg og hygge»
Om det ikke er tid for juleviner ennå, er det tid for delikate senhøstviner. Blant dem hører både den herlige hvite Turckheim fra Alsace, den kraftige og lekre rødvinen Lafage fra Cotes Catalanes, og den mørke og dype Banyuls Rimage, som skapt for senhøstens kveldsstemninger. Her er ukas tre anbefalinger. Dom. Lafage Cayrol Vieilles Vignes […]