I fjor fikk forfatteren Thor Gotaas 18 forespørsler fra folk som ville ha ham til å skrive bok. Men han måtte takke nei til alle.

Så har han da også rikelig av både kortsiktige og langsiktige prosjekter. Hittil har han utgitt ikke mindre enn 32 bøker. I år har han ytterligere fire bøker som skal utgis.

HER er en samlesak der HA presenterer alle kandidatene du kan stemme på.

– Jeg skriver jo fordi det er artig, sier han. – At det kommer fire bøker på et år, skyldes blant annet at to av dem ble skrevet i fjor.

Og mange av dem er blitt bestselgere. I fjor ble biografien om Oddvar Brå en av høstens mest solgte. Andre storselgere har vært bøkene om Femmila, Birken og «Først i løypa» – historien om norsk langrenn. For de siste årene er det noen av skibøkene hans som har solgt aller best. Men internasjonalt er det boka «Løping. En verdenshistorie» fra 2008 som er den største suksessen. Hittil er den oversatt til 19 språk.

Av hedmarksforfattere er han den suverene bestselgeren. Også blant sakprosaforfattere på nasjonalt nivå, er han blant de både mest produktive og mest solgte.

Utedoer

Den første nye boka som kommer fra Thor Gotaas i høst, men som han skrev i fjor, handler om norske utedoer, og er et samarbeid med Roar Vingelsgaard. Det blir en utedassens kulturhistorie, som han sier, og den vil bestå av anekdoter og historier om doer i alle landets fylker.

Brumunddal

Ei anna bok som skal komme til høsten, handler om Langmoen i Brumunddal. Det blir ei stor bok på 400 sider, hvorav halvparten bilder, forteller han.

– Jeg har igjen de fleste intervjuene, men holder på med å skrive meg framover, forteller han.

Han har tidligere skrevet flere bøker med stoff fra Brumunddal, og har flere i sikte.

– Klarer jeg å skrive i 20 år til, skal det bli en bred kartlegging av Brumunddal-samfunnet, sier han.

HER kan du gå inn og gi din stemme!

Ingen roman

Men noen roman om Brumunddal har han ingen planer om.

– Alt i oppveksten hadde jeg lyst til å bli forfatter, sier han. – Den gangen forbandt jeg det med å skrive romaner. Men jeg har innsett at jeg er ingen romanforfatter-type. Tingen min er ikke å sitte og dikte en konstruert virkelighet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.