– Jeg laget ei skisse for Hedmark Teater tidlig på 90-tallet, forteller Tor Karseth.

Den gangen skjedde det ikke noe mer med den. Men så var det at Vang Sangforening forberedte sitt 100-årsjubileum, og ønsket en lokal oppsetting i jubileumsåret. De tok kontakt med Karseth, og resultatet ble teaterkonserten «Hanna og Mathias» – om vennskapet mellom prestefruen og kokebokforfatteren Hanna Winsnes og den fattige maleren Mathias Stoltenberg, som var bortimot naboer i Vang. 26. oktober skal det være premiere i aulaen på Domkirkeodden.

I de to hovedrollene stiller sangeren Tanja Irene Leine og billedkunstneren Jon Olav Helle.

Malte henne

Handlingen er lagt til 1850 – året da Mathias Stoltenberg (1799–1871) malte portrettet av Hanna Winsnes (1789-1872). Hva slags forhold de hadde, er uklart, men selv om de tilhørte ulike sosiale klasser, hadde de en del til felles, ifølge Tor Karseth. Begge var blitt tidlig rammet av sjukdom, og begge hadde levd omflakkende liv før de endte i Vang. De hadde også hver sine skavanker å slite med; han var døv, og hun var preget av arr i ansiktet etter å ha hatt kopper. Det heter at hun følte seg stygg, og at folk gjerne skvatt tilbake når de så henne. Hun likte da heller ikke å stå med ansiktet mot folk.

Men i Mathias Stoltenberg fant hun en venn. Blant annet kommuniserte de med lapper. Og disse lappene skal være en del av forestillingen.

Hovedmarkering

I jubileumsåret har Vang Sangforening lagt bak seg en framføring av korverket «Crucifixion» av John Steiner og en korfestival på Bornholm. Nå er det hovedmarkeringen som står for tur med fokus på Vangs to store kulturpersonligheter.

Blant samarbeidspartnerne er både Storhamar videregående skole og Anno museum. For i forbindelse med oppsettingen skal det også serveres et måltid i Hanna Winsnes’ ånd på skolen, og det skal vises en Stoltenberg-utstilling på Domkirkeodden, med blant annet maleriene som er i museets eie.

Selv portrettet av Hanna Winsnes er i privat eie. Men det er det som skal bli til i løpet av forestillingen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.