Filmteamet har jobbet en drøy uke. Det er filmet på Midtskogen, og i Elverum - og de to siste dagene er det jobbet på Sælid gård i Hamar. Til herregården i Vang kom kong Haakon og hans følge fra Hamar jernbanestasjon, hvor de ankom med et ekstratog klokken kvart over elleve 9. april 1940.

Scenene fra Hamar jernbanestasjon blir ikke filmet på dagens stasjon. Ikke heller blir det filmet i Festiviteten, hvor kong Haakon og kronprins Olav hadde møter med regjeringen.Assisterende regissør og en av to manusforfattere, Jan Trygve Røyneland, sier til Hamar Arbeiderblad at problemet med logistikken er grunnen til at det ikke skal filmes på Hamar stasjon.

Mareritt

- Hamar stasjon er et logistikk-mareritt, sier Jan Trygve Røyneland.

- Tenk bare på alle tog som kommer og går, alle de som jobber der - og ikke minst på alle passasjerene. Derfor har vi valgt å filme stasjonsscenene ved Elverum stasjon.

- Stemmer det at to dager på Sælid gård er det eneste dere filmer fra Hamar?

- Ja. Når det gjelder Festiviteten, så er ikke denne bevart, sier Røyneland - og forteller at disse scenene vil bli filmet i Sverige.

Kong Haakon, hans familie og de folkevalgte, som var om bord på ekstratoget fra Oslo, kom til Hamar på formiddagen. Politikerne spiste frokost i Jernbanekafeen, mens kongefamilien ble kjørt til Sælid gård.

Forfatter av boka «Kongens nei», Alf R. Jacobsen, skriver at det var fylkesmann Knut Nordanger som hadde ringte Sælid gård og spurt husets syttiårige grand old lady, Sigrid Sæhlie, om hun ville være vertinne.

Hun fortalte senere: «Han sa det gjaldt åtte personer, men det kom femten. Vi hadde heldigvis godt med mat i huset. Jeg ba min husholderske om å koke og steke så mange egg hun bare kunne overkomme.»

Fornøyd

Assisterende regissør Jon Trygve Røyneland sier til Hamar Arbeiderblad at han er storfornøyd med all hjelp filmsettet har fått overalt hvor de har kommet.

- Folk er svært positive, sier Røyneland.

Les også
KULTUR Tre hedmarkinger kjører Kong Haakons biler.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.