Ikke finner du det i kjedebutikkens frysedisk, selv om det hender at det står «bekkørret» på en plastpakke – og som forfatter, sportsfisker og mat- og vinskribent Gert Nygårdshaug har sagt det: «Alle kan jo se at det er oppdrettsregnbueørret!»

Den satt!

Derfor er det ekstra stas å rusle ned til det lille vannet, eller til elva, koble opp stanga, feste en liten, klassisk sølvkroken eller en spinner og sikte på ei lita bakevje: pang! Der satt’n, gett.

Ikke trenger vi tenke særlig taktisk, heller, bare snøre den inn – og så sprek og flott den er, en ørret på 250 – 300 gram. Noen få slike, så er middagen sikret. Og hvilken middag!

Det er vel bare å minne om at verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d’Or i Lyon i 2015 ble vunnet med «brown trout», fjellørret, på menyen. Og superstjerner som Bent Stiansen og Eyvind Hellstrøm har flere ganger trukket fram norsk fjellørret som den beste råvare. TV-kokka Wenche Andersen har fortalt i intervju at ørretfiske er en av sommerferiens høydepunkter.

Sjelden vare

«Sjelden vare», heter det blant mesterkokkene når vi snakker om norsk sjølfisket ørret. Kanskje har vi trasket i timevis inn til et hemmelig ørretvann, men kanskje har vi også bare ruslet fra parkeringsplassen og ned til elvekanten.

Uansett gleder vi oss alle til vi er tilbake på kjøkkenet, eller til grillen på hytte-terrassen. Litt olje og smør på en folie, litt salt og urter til fisken – og så er det bare å sette seg ved siden av grillen, kanskje med en liten forfriskning. Og vente. Noen minutter. Før vi snur fisken en gang. Og vipps, så er maten klar. I alle fall om vi har blandet sammen en agurksalat og kanskje laget litt potetsalat med nypoteter.

Hva mer kan en ønske seg? Knapt noe.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00