Det er godt gjort å lage spillefilm med utgangspunkt i en barnebok man kan lese igjennom på ti minutter. Spesielt ettersom vi her snakker om en tekst som av mange beskrives som en nasjonalskatt. Historien om «Snekker Andersen og Julenissen» kjenner vi alle til fra før, og filmskaperne i Fantefilm og regissør Terje Rangnes har selvsagt sett seg nødt til å utvide den korte fortellingen for å tilpasse det hele inn i et spillefilmformat.

Nissen hos Andersen

Det er lille julaften og snekker Andersen (Trond Espen Seim) har glemt å kjøpe ribbe til julemiddagen. Fru Andersen (Ingeborg Sundrehagen Raustøl) skal lage julemiddag til både unger og svigerforeldre, og man merker at juleidyllen allerede har begynt å visne bak granbar og svidd julebakst. Julaften kommer, og etter en stupbratt kjelketur begynner selve eventyret. Et eventyr som Prøysen først fortalte i 1957. Det Prøysen imidlertid ikke fortalte om i detalj var hvordan det gikk med Julenissen (Anders Baasmo Christiansen) hos familien Andersen. Her bruker filmskaperne god tid på å formidle kaoset som oppstår når både unger og fru Andersen skal avsløre at det bare er en kostyme, og et par av filmens artigste øyeblikk kommer fram gjennom et bedre kjennskap til selve julenissen.

Mye snadder

Filmskaperne har naturligvis tatt seg store friheter for å gjøre om denne historien til en film, men de viser samtidig respekt for originaltekstens forfatter. Først og fremst gjennom fortellingens enkle, men allikevel sterke budskap. Men også gjennom konkrete Prøysen-henvisninger i form av musikk og andre utgivelser. Filmen egner seg nok best for familiens yngre medlemmer, men her finnes det også en god del snadder for de voksne. Spesielt for voksne bosatt på Hedmarken. Anders Baasmo Christiansen spiller ingen hovedrolle denne gangen, men rekker allikevel å gjøre en herlig figur som Julenissen. Hvorvidt filmen om «Snekker Andersen og Julenissen» vil bli en ny juleklassiker gjenstår å se, men man kan i alle fall slå fast at Prøysen også egner seg på det store filmformatet.

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.