Det viser seg at kongen har en uekte sønn, Håkon Håkonsson, som voktes på et hemmelig sted på Østlandet. Baglerne vil selvsagt ta livet av det lille barnet, mens birkebeinerne vil det annerledes. Men denne delen av historien kjenner vel alle?

Å lage et godt historisk drama er en kunst. Det kan gå veldig galt, og det kan gå veldig bra. Det kan bli pompøst og uekte, og det kan bli troverdig og vakkert. Regissør Nils Gaup har heldigvis lykkes med det siste.

Publikum bringes raskt inn i handlingen, men det er også tid til å dvele underveis. Karakterene bringes frem og har dybde. De er ikke bare skikkelser, men mennesker.

Kristofer Hivju og Jakob Oftebro gjør solide hovedroller som henholdsvis Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, birkebeinernes beste skiløpere, som må bringe kongssønnen i sikkerhet over fjellet.

Og baglerne er aldri langt bak Skevla og Skrukka. Omtrent den samme veien tusenvis av oss setter over i trang skidress eller på en sykkel med demping årlig, får vi levert intense kampscener og heftige forfølgelsescener på ski. 

Filmen har også sin porsjon humor, kjærlighet, svik, skurker og helter. Og ikke minst preges de 95 minuttene av gjennomgående vakre og godt komponerte bilder. Alt som skal til for en god film.

Historisk korrekt? Nei. Et godt historisk drama? Ja. 

- Vi skal alle dø, men ettermælet varer ved, forteller Torstein til Skjervald. Og ettermælet til Birkebeinerne, fortellingen og filmen om en av de viktigste historiske hendelsene i Norges historie, det vil nok leve lenge og vel.

Og verdenspremiere i et amfi av snø i traktene der Torstein og Skjervald for over med Norges neste konge, det er i seg selv magisk.

Om det går bra til slutt? Gå å se. Det anbefales.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.