Triers forrige film «Louder then Bombs» fikk lunken mottakelse blant kritikerne og var uheldig med at slipptidspunktet sammenfalt med Bataclan-terroren november 2015. Med «Thelma» befester han sin posisjon som ubestridt ener i norsk film.

om å bryte lenker

Thelma flytter fra sin kristenkonservative mor og far på sørvestlandet for å starte på biologistudier i Oslo. Hun treffer raskt den jevnaldrene Anja, og de to utvikler et nært vennskap.

Gjennom Anja og hennes venner introduseres Thelma for alkohol og idéer som bryter med dem hun har blitt oppdratt etter. Det utspiller seg en indre kamp i Thelma mellom lojalitet overfor familien og kjærligheten til Anja. Til slutt eksploderer hun.

strålende casting

Det er bemerkelsesverdig hvor troverdige de nedtonede skuespillerprestasjonene er. Ikke minst er det befriende med et avbrekk fra de «vanlige» 15-20 skuespillerne som resirkuleres i mer eller mindre de samme rollene film etter film. Hovedrolleinnhaver Eili Harboe har akkurat den tvetydigheten som man lengter etter å lengte etter.

Spennende fremtid

Når Trier på ny skulle lage norsk film kunne han falt tilbake på suksessoppskriften fra «Reprise» og «Oslo 31. august» og trolig levert en «bra film». Derimot kommer han opp med noe helt nytt og beviser seg som en modig regissør som ikke har intensjoner om å flyte på tidligere suksesser. Dette er gledelig for alle med et håp om en lys fremtid for norsk film. «Thelma» er virkelig filmkunst på sitt beste.


Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.