Fotballtrener Kent Bergersen fortjener ros for sin bekymring for slitasje på hittil skadefrie juniorspillerne i HamKam. Med få friske seniorspillere i A-stallen vet Bergersen at han mønstrer svært unge lag i treningskampene fram mot seriestart.

Samtidig må Bergersen forholde seg til at HamKam har ambisjoner med sine unggutter i interkretsseriene for både guttelaget og juniorlaget. Seriespillet i interkrets starter tidlig i mars. HamKams unge fotballspillere må forholde seg til mange turer til Oslo og Akershus med sine unge og lovende spillere.

Ikke nok med det; HamKam skal også matche sine nest beste i den fysisk krevende 3. divisjon. Fra midten av april vil HamKam spille fire kamper i uka på gutt, junior og seniornivå. Hvis ikke mange juniorer skal spille to kamper i uka, trenger Ham Kam 50–60 spillere på gutt, junior og A-nivå.

Har klubben så mange spillere med den kvaliteten interkrets, 3. divisjon og 2. divisjon krever hver uke?

Fotballtrenere og ikke minst fysiske trenere vrir seg i fotballskoene når skadesituasjonen i spillertroppen skal redegjøres for i mediene. Som regel forklares elendigheten med tilfeldigheter og «smeller». Men det er sjelden tilfeldigheter som fører til lange skadelister. Fotballspillet er ekstremt fysisk krevende med utallige sprinter, rykk, hopp og landinger, oppbremsinger og retningsendringer. Det er god dokumentasjon på at skader lettere oppstår når spillerne er slitne, som en følge av for stor trenings- og kampbelastning.

På NTNU har universitetslektor i idrettsvitenskap Stig Arve Sæther forsket på dette og konkluderer med at fotballtalenter trener for mye:

– Trening som i utgangspunktet skal gi dem en fordel, blir i stedet en hindring. Dette kan ødelegge utviklingen av framtidens fotballspillere, oppsummerer Sæther.

Han påpeker at juniorspillere lever i en hektisk hverdag med press fra alle kanter. Sæther mener fotballtrenere må forstå hele belastningsbildet for spillerne.

Trener Bergersen kan og forstår dette, men hvordan skal han sørge for nok hvile for spillere med et så tøft kampprogram? Svaret er at treningsbelastningen må reduseres. Øktene må bli kortere og intensiteten lavere i perioder.

Kommunikasjonen med idrettslinjene må også være god, slik at enkeltspilleren settes i fokus, og ikke idrettslinjene og lagenes behov.

Spillerutvikler i HamKam får en viktig rolle i dette arbeidet.

Nylig røk leddbåndet i kneet til landslagsspiller Ingrid Kvernvolden fra Brumunddal. Skaden skjedde i spill bare minutter etter at Ingrid sammen med LSKs elitespillere hadde gjennomført en knallhard fysisk test.

Var dette tilfeldig?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00