– Siden sist jeg var her og snakket med HA, har filmen min, «Unwelcome», blitt vist på 28 filmfestivaler, på fire kontinenter, forteller Ida Theresa Myklebost (31).

– Oi! Hvilke steder da?

– For eksempel i Hongkong, New York, Alaska og London. Og nå skal den på Nobels Fredssenter, via Kulturnatt Oslo.

Med seng i Hamar

Myklebost er en internasjonal kvinne. Hun har foreldre fra forskjellige land, hun har bodd i USA tidligere, jobbet som utenriksreporter i TV2, hun har leilighet i New York for tiden – og en seng hos moren sin i Hamar.

Fra 6-åringens perspektiv

– Jeg hadde lyst til å gå dypere enn de ferske nyhetene og store tallene. I en dokumentarfilm jobber man ofte mer i dybden. Jeg reiste ned til denne flyktningleiren i Hellas og fant en 6-åring som bodde på en bensinstasjon og ventet på å få komme videre inn i Europa. De kom fra Aleppo i Syria, forteller Myklebost.

– Det som er spesielt med filmen er at det en 6 år gammel gutt som har fortellerstemmen. Jeg har gitt han mikrofonen, så vi får hans perspektiver i historien. Man får se hvordan det er å vokse opp som et offer for en storpolitisk krig, fortsetter hun.

Få en smaksprøve av filmen her

Umenneskelig behandling

– Da vi filma så vi en helt umenneskelig behandling av krigsofre. De ble behandlet som om de ikke hadde noen som helst betydning. Vi vet alle at det er forferdelig for folk i Syria, men sånn er det også i Europa. Det var helt håpløst. Jeg kjente på var en maktesløshet. Det var så rart å se barna bli jaget inn i skogen av politiet, imens jeg kunne stå der fordi jeg hadde riktige papirer. Jeg kunne dra hjem til hotellsenga mi, forteller Myklebost engasjert.

På fredssenteret

– Det som er så fantastisk med visningen på Fredssenteret, er at her er det en liten gutt, et sandkort i ørkenen, som har fått en stemme gjennom filmen og en arena gjennom alle filmfestivalene - og nå også Nobels Fredssenter. Han kan representere verdens barn på flukt der.

Myklebost lagde «Unwelcome» sammen med co-produsent Jasmine El-Gamal på et mikrobudsjett. Hun er rørt over at en så «liten» film, kan være aktuell på så store arenaer.

Fredag blir filmen vist under Kulturnatt på Nobels Fredssenter i Oslo.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00