– Siden sist jeg var her og snakket med HA, har filmen min, «Unwelcome», blitt vist på 28 filmfestivaler, på fire kontinenter, forteller Ida Theresa Myklebost (31).

– Oi! Hvilke steder da?

– For eksempel i Hongkong, New York, Alaska og London. Og nå skal den på Nobels Fredssenter, via Kulturnatt Oslo.

Med seng i Hamar

Myklebost er en internasjonal kvinne. Hun har foreldre fra forskjellige land, hun har bodd i USA tidligere, jobbet som utenriksreporter i TV2, hun har leilighet i New York for tiden – og en seng hos moren sin i Hamar.

Fra 6-åringens perspektiv

– Jeg hadde lyst til å gå dypere enn de ferske nyhetene og store tallene. I en dokumentarfilm jobber man ofte mer i dybden. Jeg reiste ned til denne flyktningleiren i Hellas og fant en 6-åring som bodde på en bensinstasjon og ventet på å få komme videre inn i Europa. De kom fra Aleppo i Syria, forteller Myklebost.

– Det som er spesielt med filmen er at det en 6 år gammel gutt som har fortellerstemmen. Jeg har gitt han mikrofonen, så vi får hans perspektiver i historien. Man får se hvordan det er å vokse opp som et offer for en storpolitisk krig, fortsetter hun.

Få en smaksprøve av filmen her

Umenneskelig behandling

– Da vi filma så vi en helt umenneskelig behandling av krigsofre. De ble behandlet som om de ikke hadde noen som helst betydning. Vi vet alle at det er forferdelig for folk i Syria, men sånn er det også i Europa. Det var helt håpløst. Jeg kjente på var en maktesløshet. Det var så rart å se barna bli jaget inn i skogen av politiet, imens jeg kunne stå der fordi jeg hadde riktige papirer. Jeg kunne dra hjem til hotellsenga mi, forteller Myklebost engasjert.

På fredssenteret

– Det som er så fantastisk med visningen på Fredssenteret, er at her er det en liten gutt, et sandkort i ørkenen, som har fått en stemme gjennom filmen og en arena gjennom alle filmfestivalene - og nå også Nobels Fredssenter. Han kan representere verdens barn på flukt der.

Myklebost lagde «Unwelcome» sammen med co-produsent Jasmine El-Gamal på et mikrobudsjett. Hun er rørt over at en så «liten» film, kan være aktuell på så store arenaer.

Fredag blir filmen vist under Kulturnatt på Nobels Fredssenter i Oslo.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.