Til sammen kom det inn 35 noveller til HAs påskekrim-konkurranse i år, og det er omtrent samme antall som i fjor.

– Et imponerende resultat, synes kulturredaktør Geir Vestad, og da er det ikke bare antallet innsendte bidrag han tenker på, men også kvaliteten på novellene.

– Veldig mange originale ideer og gode språklige poenger, sier han.

En jury i Hamar Arbeiderblad har nå gått gjennom novellene, og valgt ut de fire beste. Av disse er det valgt én vinner. Fra i dag og mandag, tirsdag og onsdag i neste uke skal de fire utvalgte novellene presenteres. Onsdag i neste uke er tida inne for vinner-novellen. Alle fire novellene illustreres med en tegning av Oddmund Mikkelsen.

Her kan du lese den første påskekrimnovellen av Toril Hofshagen - «Siste indre»

stor bredde

I år som i fjor var det en bredt sammensatt skrivergruppe som sendte inn sine bidrag, også aldersmessig. Den yngste er 14 år, de eldste synes å være godt voksne. Innsenderne har fordelt seg jevnt mellom menn og kvinner.

Et av kravene til novellene var at handlingen må utspille seg i Hedmark. Og åstedene er spredd over store deler av fylket, fra Hamar, Stange og Ringsaker til Trysil og Nord-Østerdal. Samme hvor en snur seg, skjer det mystiske ting. For Hedmark er et sted der det meste synes å kunne skje, ifølge novellene.

Et par noveller har også stoff fra den lokale historien. En av dem har handling fra Hamar i tilblivelsesåret 1849,

ikke så blodige

Et kjennetegn ved mye samtidskrim er at det er blodige saker det handler om. De fleste novellene til HAs krimkonkurranse er til sammenligning behagelig lite bloddryppende, påpeker Geir Vestad.

– Det er nok ikke så mange av disse novellene som frarøver folk nattesøvnen.

Men overraskelser må folk belage seg på. For det er mye som skjuler seg under overflaten, og forbryteren, som oftest er en morder, er ikke alltid den som er mistenkt.

Og på den gode novellens vis, er det gjerne i siste setning avsløringen skjer. For på sitt beste er krimnoveller en utsøkt metode til å bli holdt på pinebenken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00