Onsdag kveld mottok skuespillerne, regissør og alle andre som har vært engasjert i oppsetningen stående applaus under premiéren i Maihaugsalen i Lillehammer. Hyllesten var meget fortjent.

«Om mus og menn» ble skrevet av John Steinbeck i 1937, og handlingen er lagt til tøffe tider i 30-tallets Nord-Amerika. Vi møter George og Lennie; to arbeidere som lever et liv på vegen i jakten på neste lønningspose. Lennie er fysisk sterk, men enkel til sinns. George tar seg av storebror-rollen. Sammen har et felles mål om å en dag være i stand til å kjøpe sitt eget stykke land. En ganske enkel og nøktern versjon av den amerikanske drømmen, men allikevel så utrolig fjern for de to følgesvennene.

Strålende jobb

Regissør Anne-Karen Hytten har gjort markante fortellergrep rundt den gripende historien, og her treffer hun blink på det aller meste. Med enkle, men allikevel særdeles effektive virkemidler fortelles historien på overbevisende vis. Kulissene gir rom for publikums egen fantasi, og innholdet preges ofte mer av det man ikke ser enn det man faktisk ser. Noen liter høy, en glassplate og et par rekvisitter viser seg å være mer enn nok. Tidsriktig og velplassert musikk, lys og kostymer sørger for at man dyttet i riktig retning. Det er skuespillerne som gjør mesteparten av jobben, og her har Hytten satt sin lit til skuespillernes fortellerkraft. Tillitt som gir glimrende resultater.

Skuespillerne gjør nemlig en aldeles strålende jobb, og i sentrum av den gode prestasjonen står Tom Styve og Åsmund Brede Eike i særdeleshet. Sammen driver de historien på strålende vis, og den intensive kjemien de to skaper seg imellom gir virkelig gode resultater.

Overbevisende

Det er vanskelig å ikke la seg fengsle av karakterenes sterke bånd, og i løpet av 90 minutter rekker man å bli oppriktig glad i både Lennie og George. Kanskje spesielt glad i Lennie som på håpløst vis er helt avhengig av kompisen som vegviser. Tom Styve gir liv til den enkle karakteren på en meget overbevisende og engasjerende måte, og framstår samtidig som oppsetningens aller største beholdning. Her er allikevel alle med for å dra lasset, og man bør ha en rimelig god unnskyldning hvis man som kulturinteressert ikke får med seg «Om mus og menn» i løpet av senvinteren.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00