Det er kommet inn 9 søknader om festivalstøtte i 2016, med en samlet søknadssum på 2.970.000 kroner. Det er avsatt 1.060.000 kroner i forslag til budsjett 2016. Kultursjef Morten Midtlien har tidligere signalisert at ingen får hele søknadsbeløpet innvilget. Nå har rådmannen gitt sin innstilling til saken, som skal behandles i formannskapet 2. desember.

Mest til de etablerte

– Hvis en ser på hva som er sterke merkevarenavn og unikt for Hamar utpeker Kirsten Flagstadfestivalen, Middelalderfestivalen og Nordisk samtidspoesifestival – Rolf Jacobsen-dagene seg ut. Samtidig har AnJazz utviklet seg til etter hvert å bli en jazzfestival av høy nasjonal standard og den eneste jazzfestivalen i Hedmark. I prioriteringen barn og unge først er Stoppested Verden i særstilling. Middelalderfestivalen er både rettet mot barn/familier og er også stedsunik ved å være tett knyttet opp mot Hamars middelalderhistorie. Disse fem anbefales derfor prioritert, skriver rådmannen. Han foreslår 300.000 kroner til Flagstadfestivalen, 200.000 kroner til AnJazz, 320.000 kroner til Stoppested Verden og 80.000 kroner til Nordisk samtidspoesifestival.

AnJazz øker mest

Det er AnJazz som opplever størst økning, og får 64. 000 kroner mer enn i fjor. På andre plass er Nordisk samtidspoesifestival, som opplever en økning på 19.000 kroner. Blant de andre støttemottakerne finner man Under Brua-festivalen, som får 30.000 kroner, samme som året før. Romjulsteateret får avslag på festivalstøtte, men rådmannen oppgir at søknaden vil bli benyttet for å gi støtte gjennom kunst og kulturtiltak også i 2016. Markedsføringstiltaket JuniHamar hadde valgte å trekke søknaden sin i forkant av behandlingen.

Lite til Summerfade

Summerfade hadde i år et budsjett på drøyt 1,6 millioner kroner. Arrangørene Even Bø Ruud og Andreas Hansen maktet ikke å samle 1.500 betalende publikummere, og gikk dermed nærmere 850.000 kroner i underskudd. Arrangørene søkte Hamar kommune om 350.000 kroner til neste års festival, som har et budsjett på 2,7 millioner. Innstillingen er 30.000 kroner. Rådmannen begrunner bevilgningen til Summerfade med at årets underskudd ikke understøtter kravet til soliditet og profesjonalitet.

– Det var veldig lavt. Det var mye mindre enn hva vi hadde håpet å få. Vi må gå gjennom budsjettet på nytt og se om vi klarer å få noen andre tilskudd, sier Andreas Hansen.

– Det eneste jeg har å si på rådmannens uttalelser om profesjonalitet er at det er vanskelig å drive førsteåret. I og med at vi nå skal prøve oss på andreåret har vi ingen egenkapital å bidra med, som i år. Det vil si at det blir vanskeligere å booke artister. Vi er helt avhengige av å få støtte fra kommune og sponsorer. Hvis vi ikke får det, får vi ikke til å arrangere festival, sier Hansen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.