Cinema Paradiso gikk sin seiersgang verden over i 1989, og ble i tillegg til Oscar for beste utenlandske film tildelt juryens spesialpris i Cannes og «Gledessprederen» under filmfestivalen i Haugesund. Nå er den tilbake, til glede for gamle fans, og klar for å bli oppdaget av nye.

Filmen er et testament og en hyllest til kinoen som møtested, den tradisjonelle filmen og Sicilia.

Historien starter med at den framgangsrike regissøren Salvatore Di Vita får høre at hans barndoms venn Alfredo er død, og minnene strømmer på. Det som følger er et retrospektiv av Di Vitas liv, fra han som liten pjokk stifter sitt første bekjentskap med kinoen og maskinisten Alfredo, og deretter videre gjennom livets oppturer og nedturer. Og det hele skjer med en utrolig fortellerglede.

Alle karakterene i den lille italienske byen lever sine egne liv, og ved å stadig vende kameraet litt vekk fra hovedpersonene blir alt så mye mer levende. Det er morsomme, såre og til tider ganske frekke scener.

Alt i alt er dette en film med utrolig mye varme og humor, og en vakker fortelling om vennskap, oppvekst og om livets harde realiteter.

Fakta

Cinema Paradiso

Regi: Guiseppe Tornatore
Medvirkende: Philippe Noiret, Marco Leonardi, Salvatore Cascio, Jacques Perrin, Antonella Attili
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Italia
Spilletid: 125 minutter
Sensur: 6 år
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00