Cinema Paradiso gikk sin seiersgang verden over i 1989, og ble i tillegg til Oscar for beste utenlandske film tildelt juryens spesialpris i Cannes og «Gledessprederen» under filmfestivalen i Haugesund. Nå er den tilbake, til glede for gamle fans, og klar for å bli oppdaget av nye.

Filmen er et testament og en hyllest til kinoen som møtested, den tradisjonelle filmen og Sicilia.

Historien starter med at den framgangsrike regissøren Salvatore Di Vita får høre at hans barndoms venn Alfredo er død, og minnene strømmer på. Det som følger er et retrospektiv av Di Vitas liv, fra han som liten pjokk stifter sitt første bekjentskap med kinoen og maskinisten Alfredo, og deretter videre gjennom livets oppturer og nedturer. Og det hele skjer med en utrolig fortellerglede.

Alle karakterene i den lille italienske byen lever sine egne liv, og ved å stadig vende kameraet litt vekk fra hovedpersonene blir alt så mye mer levende. Det er morsomme, såre og til tider ganske frekke scener.

Alt i alt er dette en film med utrolig mye varme og humor, og en vakker fortelling om vennskap, oppvekst og om livets harde realiteter.

Fakta

Cinema Paradiso

Regi: Guiseppe Tornatore
Medvirkende: Philippe Noiret, Marco Leonardi, Salvatore Cascio, Jacques Perrin, Antonella Attili
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Italia
Spilletid: 125 minutter
Sensur: 6 år
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.