Fredag kveld var Kirsten Flagstad-salen klargjort for standup, og det var få ledige seter å spore da hovedpersonen gikk på scenen. Anne-Kat.

Åpner opp om sykdom

Hærland har fått folket til å le gjennom mange år, men med forestillingen «Gudbedre» tar hun allikevel et ekstra steg i sin karriere. I 1996 fikk hun beskjed om at hun har den uhelbredelige øyesykdommen Retinitis pigmentosa, og fram til i år har hun holdt sykdommen skjult fra offentligheten. Sykdommen gjør at synet hennes blir gradvis innsnevret, og nå har hun kommet til et punkt der det ikke lenger er mulig å holde skjul på hemmeligheten. Handikapet krever sitt, og årets forestilling bærer preg av akkurat det.

Når Hærland beveger seg utendørs, er det mye hun ikke får med seg, men foran laptopen registrerer hun det aller meste. Spesielt i og rundt nyhetsbildet, og store deler av «Gudbedre» dreier seg om hennes online-observasjoner.

I forestillingen beskriver hun seg selv som en svaksynt Lisbeth Salander, og selv om hacke-egenskapene ikke holder mål, graver hun her fram mye gull fra verdens nettsider. Her er det landets største nettaviser som først og fremst får gjennomgå, men hun deler også ut en og annen ørefik til folk fra kjendislivet. Kristian Valen har gjort seg fortjent til flere sleivspark i løpet av den siste tiden, og Hærland er ikke vanskelig å be denne gangen heller. Deler av materialet oppfattes som noe oppbrukt, men hun tilfører samtidig mye nytt til årets forestilling. Ekstra positivt er det at hun i år bruker god til på å ta for seg trusselen fra IS. Med fleiping om terrorister og designburkaer viser hun at humoren er grenseløs, og gjennom humoren leverer hun sitt bidrag for å avvæpne terroristene.

Galgenhumor

Joda, Anne-Kat. Hærland snakker om terrorisme, sykdom og elendighet, men det er allikevel humor som er hovedingrediensen i forestillingen. Faktisk er det humor som hele tiden har vært hennes egen hovedingrediens for å håndtere sykdommen, og i dag står hun fremdeles som en av landets stødigste og morsomste standup-komikere. Det er ingen som har vondt av å le litt, og forestillingen «Gudbedre» legger til rette for at man gjøre akkurat det.

Anne-Kat. Hærland er tilbake med den samme forestillingen lørdag 19. november.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00