Statuen av Marilyn står på kaia, det er i alle år spekulert i at Marilyns far faktisk kom fra Haugalandet - og hva er da egentlig mer naturlig enn å sette opp stykket «Marilyn Nobody's Baby» nettopp i Haugesund? Og hva er mer korrekt enn å hente Silje Holtet til hovedrollen?
17. mars er det premiere, og Silje er allerede på plass i byen for å forberede seg - og i Haugesund blir hun til jobben er gjort - for denne gang.
HUN HAR LEVD med Marilyn i mer enn ti år nå, Silje Holtet. Egentlig startet det hele med at en kar som heter Sven Henriksen fikk det for seg at Silje lignet så veldig på Marilyn Monroe. Året var 1999, eller noe slikt - og Sven maste om dette hele tiden. Etter hvert ble Siljes interesse for Marilyn Monroe mer og mer vekket.
Allerede i 2000 var planen at hun skulle spille en figur som het Marilyn i 14 små episoder av ungdomsprogrammet U på NRK. Etter hvert viste det seg at opptakene kræsjet med andre jobber som Silje var opptatt med, men det ble til tre - fire episoder - og figuren fikk hennes eget navn, Silje, men inspirert av nettopp Marilyn.
- Jeg tror også regissørene her så min Marilyn-aktighet, men det ble til at jeg spilte mer meg selv, tror jeg, forteller Silje selv.
Et par år etter satte teatergruppa MollyMelon, med Silje, opp stykket «Marilyn like bak meg» - et stykke om fire personer og deres forhold til drømmen - og drømmen var personifisert gjennom en Marilyn Monroe-figur som ble spilt av nettopp Silje Holtet.
DENNE GANG handler det kun om Marilyn Monroe.
- Stykket handler om Marilyn Monroe. Det handler om hennes liv, med utgangspunkt i hennes barndom, ungdom - og transformasjonen fra Norma Jean Mortenson til stjernen Marilyn Monroe. Det er utdrag fra hennes liv - og det er både oppturer og nedturer, forteller Silje Holtet.
Norma Jean Mortenson ble født i 1926, og døde som Marilyn Monroe i 1962 - 36 år gammel. Hun ble lansert som fotomodell, hun ble filmstjerne - og etter hvert et ikon. Hun var gift med baseballstjernen Joe DiMaggio og senere dramatikeren Arthur Miller. Marilyn Monroe dyrkes den dag i dag som popkultikon.
Nils Aas har laget en statue av henne som ble avduket i Haugesund i 1994, med henvisning til hennes mulige norske aner.
I HAUGESUND er man selvsagt opptatt av Marilyns mulige tilknytning til deres nærmiljø, og dette blir også tatt opp i et videointervju Haugesunds Avis har gjort med Silje Holtet: at superstjernens far het Edgar Mortensen og var fra Haugalandet.
- Jeg tror på det, ler Silje i videointervjuet.
Og:
- Jeg føler at Marilyn har kommet hjem.
Regissøren nå heter Morten Borgersen - men det er faktisk den tidligere sjefen ved Hedmark Teater, Brit Lossius, som ønsket seg Marilyn på scenen også i Haugesund.
MARILYN MONROE-STYKKET har vært spilt ved Nordland Teater - for et par - tre år siden - og Silje Holtet var den gang engasjert ved dette teateret - og hadde selvsagt hovedrollen. Også den gang var Brit Lossius involvert, som regissør. I Haugesund, er den tidligere Hedmark Teater-sjefen igjen involvert, som konstituert sjef ved Haugesund Teater.
Ved Nordland Teater ble det spilt seks forestillinger i Mo, og så ble det gjennomført en turne på en måned.
- Stykket ble godt mottatt den gang, forteller Silje Holtet.
Og:
- Men nå er stykket bearbeidet og historien gjort mye tydeligere.
Det i utgangspunktet tenkt seks forestillinger i Haugesund, med mulighet for til sammen ti - og kanskje til og med ekstraforestillinger. Stykket er satt opp i den store salen Festiviteten i Haugesund, som er samme scene som brukes til det populære Amanda-showet.
MEN HVA MED å tilby forestillingen også andre steder i landet? Hva med for eksempel Hedmark?
- Jeg vil jo gjerne ut. Jeg føler jo at denne forestillingen vil ha et videre liv, og spille dette hjemme i Hamar ville jo vært fantastisk, sier Silje Holtet.
Men først er det Haugesund.
Her får publikum møte Marilyns mange ansikter; både filmstjernen, sangerinnen, elskerinnen, hustruen - og barnet. Med i historien er også hennes hjelpere og menn - og forestillingen byr selvsagt på musikk - og det reklameres med gjenhør av hits som «I wanna be loved by You», «My heart belongs to daddy» - og «Diamonds are a girls best friend».
Og kanskje, kanskje, kanskje…, en gang i framtiden, får hedmarkingene se stykket «Marilyn Nobody's Baby», med Silje som Marilyn, på scenen i Hamar.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.