Fred Vargas er for lengst kåret til fransk krimdronning. Hun har solgt 15 millioner bøker, som er oversatt til over 40 språk. Nå foreligger «Istider» som hennes sjuende roman på norsk.

Det er også en av hennes beste, for ikke å si den aller beste, både når det gjelder komposisjon og språklig lekenhet.

Men framfor alt er det skildringen av den rimelig merkverdige fullmektig Adamsberg og hans team av fullblods snålinger som gir romanen særpreg. Det er ikke mange krimhelter som tar opp kampen med Adamsberg og gjengen når det gjelder originalitet. Og det er ikke mange som i samme grad som Fred Vargas bedriver et så elegant og morsomt språkspill med helten sin.

til island

Tematikken er alvorlig nok, for å si det mildt. Den ene delen av handlingen er knyttet til en gruppereise til Island, som blir mer dødelig enn antatt. Sentralt i den andre hovedhandlingen står en fransk forening som har spesialisert seg på å gjenskape scener fra den franske revolusjonen. Så hva er forbindelseslinjen mellom ei islandsk skodde-øy og historisk teaterspill med den franske revolusjonen i sentrum?

Det er ikke sikkert noen har tenkt på noen linje mellom dem i det hele tatt, før Fred Vargas kastet ut sitt nett og begynte å trekke det inn.

omfattende

Så la gå at teaterspillet nok kunne vært tatt noe ned i omfang, for det blir etter hvert temmelig omfattende. Og i glimt kan en få en følelse av at noe av dette er spesielt tiltenkt de ekstremt frankofile. Men det er jo kjempefint også, selv om det er mye av det.

Og selv om det kan gå både hardt og brutalt for seg, drister Fred Vargas seg til å krydre handlingen og persongalleriet med noen utrolig lekre språklige morsomheter, pluss et villsvin med spesielt myk snute. Det er den type humor som skaper den spesielle rare sjarmen ved denne romanen. Og takket være oversetter Eve-Marie Lund, virker den omtrent like snålt sammenskrudd på norsk.

Fred Vargas er bejublet for å skrive annerledes krim. Og hun våger seg stadig videre i forsøket på å bryte med den tradisjonelle krimformen. Hun legger heller ikke skjul på at hun er glad i disse merkelige menneskene, samme hvor aparte de er, og det smitter over på leseren.

Terningkast: 6

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.