Bjørn Eidsvåg sto naken foran publikum i Kirsten Flagstad-salen. -Metaforisk talt.

Den folkekjære visesangeren med bakgrunn som prest og teolog gikk i dybden av både seg selv og sin oppfatning av kristendommen. Han var utleverende, personlig og mer intim enn en kosete, oppmerksomhetssyk valp.

Om bakgrunn og tro

Forestillingen med- og av Bjørn Eidsvåg, som også fikk hjelp av et knippe fantastisk musikere og skuespilleren Svein Tindberg, handler om Eidsvågs bakgrunn fra bedehuset i Sauda. Der lærte han både ting han likte og ikke likte, og som ungdom ble han lært at Jesus ikke likte at gutter hadde langt hår, eller hørte på rytmisk musikk. Disse historiene ble presentert med humor, mens han henviste til den langhåra Jesus på bildet bak seg, og smilte sleskt.

«Etterlyst Jesus» tok for seg oppveksten i dette miljøet og Bjørn Eidsvåg fortalte om sine opplevelser med de forskjellige typene «Jesuser» han har møtt i livet. Alt fra bildet av den strenge og hellige Jesus som truer med helvete om du tråkker litt på kanten, til den sosialistiske hippie-Jesus som preiker om nestekjærlighet, solidaritet og tilgivelse.

Historie og krydder

Historiene ble fortalt med fantastisk historisk og samfunnsmessig relevans, ekstremt flott musikk og krydret med ulike historier. Eidsvåg fortalte om erkebiskop og Nobels Fredsprisvinner Hélder Câmara, som ble kalt helgen da han ga mat til fattige og kommunist da han stilte spørsmål ved hvorfor de fattige ikke hadde mat, om antiapartheidaktivister, eller folk han har hørt forkynne på sin veg. Alt utført med denne nakenheten, nærheten, musikken og humoren som ga stykket ånd, dybde og styrke.

Kritikk og tolkning

«Etterlyst Jesus» oppleves som både religionskritisk og nytenkende, men bygger fortsatt opp under Jesus-skikkelsen som helt, og budskapet om en Gud. Bjørn Eidsvåg og hans fantastiske sidekick Svein Tindberg, hadde både Ethos, Pathos og Logos, med teologisk bakgrunn og analyse av Bibelen, historie og samfunn.

«Er det ikke det at vi elsker og kan gjøre godt, som bør heves fram?», spør Eidsvåg publikum. Han avslutter med en bønn om å bli god, kjærlig og solidarisk. Mannen tør å si hva han tror og mener. Han skapte en intim og åndelig atmosfære og gikk av scenen til stående applaus.

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00