I TV-serien Lek Uten Ord, som spilles inn hos Fabelaktiv denne uken, skal døve og hørende barn forklare hverandre ting og aktiviteter uten å bruke språk.
Aktiviteten er høy hos Fabelaktiv denne uken. I tv-studioet er innspillingen av en serie for barn i gang.
I Lek Uten Ord kjemper fire lag mot hverandre om å være best til å løse oppgaver sammen. Hvert lag består av en døv og en hørende. Den ene skal forklare den andre en oppgave, uten språk, med miming. Tegnspråk er slett ikke tillatt, ei heller peking eller bevegelser med munnen.
Barn er eksperter på å finne alternative måter å snakke sammen på. Første sesong av programmet har allerede gått på lufta, på NRK, og andre sesong er under redigering. Denne uken spilles tredje sesong inn. Programmet har fokus på de døve, og produseres i samarbeid med Døves Media. Det er fem programmer i serien, og hvert av dem varer i underkant av et kvarter.
De hørende barna er fra Hamar-området. Selma Mælum da Luz synes det er gøy å være med. Hun er på grønt lag, sammen med Cato Jøsang Vågen. Cato er døv. Da han fikk vite om programmet, syntes han det virket morsomt og spennende.
- Jeg har aldri vært med på noe tilsvarende før, forteller han på tegnspråk.
En av de mange tolkene som tilbringer disse dagene hos Fabelaktiv oversetter.
- De fleste som jobber med programmet er hørende. Er det vanskelig å jobbe sammen med dem?
- Nei, ikke spesielt vanskelig, sier Cato, der han sitter bøyd over en tegneseriebok i påvente av å få komme inn i studioet.
Cato kommer fra Stavanger. Celine Nord Tøkje er fra Bergen. Hun fikk vite om programmet gjennom Døveforbundet, og dro på audition. Det gikk som det skulle, og Celine endte i tv-studioet på Hamar, sammen med lagkamerat Martin Støldal, og tre motstanderlag.
For Celine kan det være lett å glemme seg og bruke tegnspråk. Og det er slett ikke lov.
- Det er ikke noe vanskelig å mime, men det kan være vanskelig å skjønne hva de andre mener, forteller Celine på tegnspråk.
Alexander Wroldsen og Kjersti Gullvåg er programledere, en døv og en hørende, akkurat som på konkurranselagene. Wroldsen bruker tegnspråk, og blir dubbet for hørende seere. Gullvåg bruker tegn som støtte til det hun sier.
- Dette er et spesielt prosjekt å produsere. De med kompetanse på døve møter oss med kompetanse på å produsere. Kjersti Gullvåg måtte lære seg tegnspråk, forteller prosjektsjef Arild Halvorsen, og legger med et smil til at han forventer HAs artikkel publisert både på tegnspråk og med blindeskrift.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00