• Hijab: – Jeg har flere ganger sett meg nødt til å bruke hijab i møte med imamer, informanter og konservative, sier Lene Wold.

«De siste tre årene har Lene Wold tilbrakt mye tid i Jordan sammen med en far som har drept både sin mor og en av sine to døtre for å gjenopprette familiens ære». Slik presenterer Kagge forlag boka «Ære være mine døtre» med undertittel «En fars fortelling om å drepe sitt eget barn». Noe av det spesielle med boka, er at det er historien fra gjerningsmennenes perspektiv som presenteres.

I 2012 traff hun Amina, søster til Aisha, som var blitt drept av faren. Det var hennes historie som ga støtet til at Lene Wold gikk videre med stoffet. Aminas far gikk med på å fortelle sin historie og sa ja til at den skulle utgis i bokform. Senere trakk han seg fra prosjektet, blant annet fordi Amina også får uttale seg i samme bok. Men boka kommer likevel, fordi forfatteren mener at temaet er så viktig.

Vonde historier

– Mange ganger har jeg ønsket bare å kunne lukke øynene, for historien er så vonde. Men det går jo ikke. Man kan ikke vende disse kvinnene ryggen, sier Lene Wold.

Og i motsetning til forfattere flest, som oppfatter utgivelsen som avslutningen på en prosess, er det for Lene Wold bare starten.

– Det er nå det begynner, sier hun. Og er klar på at dette ikke er ei bok som er skrevet for å pynte bokhylla.

– Nå er dokumentasjonen samlet. Neste skritt er å bruke den i praksis. Mitt mål er at myndighetene en dag blir nødt til å gjøre noe med dette.

– Det spørs om jeg slipper inn i Jordan igjen. Men boka er allerede solgt til andre land, forhåpentlig blir det også en utgivelse på arabisk, sier hun.

Sint på urettferdighet

– Jeg har helt fra jeg var liten vært opptatt av rettferdighet, og sint over urettferdighet, sier hun. Samfunnsengasjementet førte til at hun tidligere jobbet frivillig for Amnesty. Etter videregående skole i Hamar gikk hun på folkehøgskole og ble med til India. Det var et første møte med urettferdighet, sier hun.

– Da så jeg også at vi her til lands har fått en sjelden gavepakke. Og vi kan bare ikke lukke øynene for det som skje andre steder, samme hvor ubehagelig det må være.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.