På ungdomsskolen var vi en gjeng gutter som feira bursdagen til kameraten vår. Stemningen var høy – vi hadde spleisa på gullfisk i bursdagsgave, og det var en artig kveld. Helt til en flaske ble dratt ut av skapet.

En flaske chilisaus av chili-ekstrakt. Bursdagsbarnet introduserte sausen som «verdens nest sterkeste chilisaus», «ulovlig i EU», også videre. Jeg husker ikke hva den het, men det var i alle fall bilde av en revolver på etiketten, sammen med diverse advarsler – som det ikke var så nøye med, for det kunne da ikke være så ille?«Tar noen en teskje for en tier?», var det en som foreslo. Jeg kunne vel gjøre det, jeg. Nysgjerrigheten og «karsligheten» tok vel litt overhånd - For det kunne da ikke være så ille?

Første sekund merka jeg ingen ting annet enn smaken. Andre sekund begynte det å krype noe utover tunga mi. Tredje sekund sto hele kjeften min i brann – og jeg skal love deg at denne «verdens nest sterkeste chilisaus-revolver-ulovlig i EU»-greia svei. Det var svært ille. Det var ikke til å holde ut. Tårene pressa seg fram, jeg begynte å svette – jeg var i chili-skjærsilden og løp rundt der inne på kjøkkenet i fyr og flamme.

Resten av kvelden var ikke så artig. Jeg ble sittende med hodet i en bolle med vann, som var det eneste som lindret godt nok der og da til at det skulle gå an å leve i chili-skjærsilden. Melk, yoghurt eller rømme, som er det anbefalte i sterke mattilfeller, funka ikke godt nok mot brannen. Jeg ble sittende der sammen med den nye gullfisken. Vi begge lå og duppa i hver vår bolle med vann for å overleve.

Tier’n for bryet, den ble brukt med andakt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.