Hvem sto bak forsøket på å utslette jødene fra Norge? Hvordan kunne forbrytelsen skje?

Marte Michelet nøster trådene helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet og fletter sammen ekte historier på mesterlig vis i «Den største forbrytelsen». Om den jødiske familien Braude, om de norske, nazistiske byråkratene, om tyskerne og frontkjemperne som gjorde deportasjonene til Auschwitz mulig.

Researchen som ligger bak denne rystende fortellingen kan ta pusten fra deg. Hva som hente, de tragiske skjebnene til enkeltmenneskene, er godt kjent for de fleste, men med denne boka setter Michelet jødeutryddelsen inn i brede, sosiale og historiske perspektiver.

Til tross for de mengdene med tørt arkivmateriale Michelet må ha gått gjennom, makter hun å gjøre «Den største forbrytelsen» til en høyst levende og gripende skildring av nettopp de forbrytelsene mot enkeltmennesker og mot jødene som helhet som ble begått under okkupasjonsårene i Norge. Og dette er ikke fiksjon.

Michelet vant Brageprisen i 2014 for boka, som også er på trappene til å bli filmatisert med Marius Holst som regissør.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.