En skal ha en diger dose pågangsmot for å gi seg i kast med en biografi om Erik Bye. Stofftilfanget er omfattende, kildelisten så lang at den ville ha vært på 68 sider, så den er lagt på nett i stedet. For det er store dimensjoner over mye av det Erik Bye gjorde, og det er det over boka til Bakke også.

LES OGSÅ: Bakkes Bye-biografi – bauta og bragd

Bare tittelvalget er et lykketreff. «Erik Bye» – her er ingen forklarende undertittel, som i de fleste biografier. For det trengs ikke. Alle har sitt eget bilde av ham. Og de fleste av dem går på det storslåtte, kraftfylte. Han var høvdingen, kjempen, giganten. Men også en mann med menneskelige svakheter. Og i biografien til Asbjørn Bakke er det rom for det meste.

Det er alle de ulike sidene av yrkeskarrieren vekten ligger på. Kringkastingspionéren, eventyreren, visesangeren, samfunnsmennesket – det er her i rikelig monn. Noe mindre vekt er det på privatmennesket og familiemennesket. Og det hadde vært interessant å vite enda mer om det også. Men en skal ikke bebreide forfatteren for ikke å ha skrevet mer enn 500 sider.

Om vekten ligger på Byes mange bedrifter, er det likevel ikke noe glansbilde som formidles. For Erik Bye var også et menneske med rom for å feile. Som da han gikk voldsomt ut mot Ove Røsbak i debatten om Alf Prøysens bifilitet, noe han ifølge boka skulle ha angret på at han gjorde, av frykt for å bli oppfattet som fordømmende overfor homofile. «Det var åpenbart at han var svært plaget», heter det i biografien.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.