«Med hvert ord planter jeg et håp / om å si noe av betydning». Slik formulerer han sitt ønske som forfatter i debutboka «Nå solen med en finger».

Det har ikke vært mange diktdebutanter fra Hedmark de senere årene. Nå står Alexander Bertin Øyhovden fram som en av de både beste og mest originale.

Ensomhet og lekenhet

Det er et eksistensielt alvor som preger mye av samlingen. Ensomhet og angst er temaer som ofte går igjen. Men samtidig er det en egen humor til stede; det er en lekenhet og en uskyld her som skaper en helt annen og lettere stemning. Et dikt som «Barna» forteller noe om både håp og fantasi:

«Vi trenger en liten gutt / som sier han ikke vil spise kylling / fordi han er redd for å få vinger», heter det i dette diktet. «Og ei jente med kritt / som tegner et øye i skolegården / så jorden kan få se himmelen».

Det er fint sett og fint sagt, med en åpenhet i seg som er et bærende element i hele samlingen. Og det er ofte en støter på slik fine formuleringer. Som når opplevelsen av ensomhet og forlatthet uttrykkes på denne måten: «det er to negleklipp / siden jeg så deg / ingen ord / siden jeg snakket med deg». Slik kan også et brutt forhold uttrykkes.

håpefullt

En opplevelse av forlatthet, sorg og ensomhet har også funnet et gripende uttrykk for hvordan en eksisterer gjennom en annen: «du finnes ikke lenger / og ingen vet hjem jeg er».

I stadig ulike varianter er det tap og forlatthet det handler om. Men likevel er det en håpefullhet til stede, som ikke minst kommer til uttrykk i tittelen. Å nå solen med en finger, det sier noe om å strekke seg etter det du aldri kan nå, og likevel må du fortsette. Og kanskje er denne viljen til å holde fast ved drømmen og håpet noe som er karakteristisk både for menneskets håp og streben – og for denne diktsamlingen.

livsbejaende

«Det handler mye om det vanskelige i livet. Men jeg gir ikke opp. Det er noe av det jeg prøver å gi uttrykk for.»

Slik formulerte han noe av prosjektet sitt i et intervju i HA tidligere i høst. Og denne viljen til å fortsette, holde det gående, ikke gi opp, er med på å gi samlingen et eget livsbejaende preg.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.